Lange rijen op Schiphol door acties van douane

Reizigers via Schiphol hebben vanochtend vertragingen opgelopen tot drie kwartier door een cao-actie van de douane.

Doordat douaniers tussen zes en tien uur vanochtend bagage controleerden van alle binnenkomende passagiers, ontstonden lange rijen. Zo’n vijftig douaniers deden mee aan de actie.

Met deze stringente controle wil de douane een nieuwe cao afdwingen. Rijksambtenaren zitten al bijna 1.700 dagen zonder cao en staan al vier jaar op de nullijn, meldt vakbond CNV Overheid. Eerder voerde douanepersoneel in de Rotterdamse haven actie.

In de vier uur dat de douaniers actie voerden, arriveerden vier- tot vijfduizend passagiers op Schiphol, zegt een woordvoerder van de luchthaven. „Een gemiddelde zomerse dag.”

De reacties op de actie waren wisselend, laat CNV-onderhandelaar Loek Schueler na afloop weten. „We hebben alle passagiers die in de rij stonden ingelicht over de actie. Over het algemeen was er begrip, maar natuurlijk waren er ook mensen geïrriteerd.” Ouderen en ouders met baby’s mochten doorlopen.

Het CNV gaat voorlopig door met „hardere acties”, acties die burgers en bedrijfsleven treffen, zegt Schueler. „Als we geen uitnodiging van minister Blok krijgen voor een gesprek over een fatsoenlijke cao, dan is dit helaas nodig.” De bonden eisen van Blok (Rijksdienst, VVD) 3 procent salarisverhoging.