Burundi weigert VN-diplomaat

Burundi heeft een Verenigde Naties-diplomaat die was aangesteld om te proberen om de politieke problemen in het Afrikaanse land op te lossen aan de grens geweigerd. De regering verwijt de VN dat het een in een onlangs gepubliceerd rapport over de parlementsverkiezingen van 29 juni een „niet realistisch beeld schetst”. Abdoulaye Bathily is door de Burundese regering weggestuurd omdat zij het niet eens is met de conclusies van het rapport. Bathily zegt daarin namens de VN dat de persvrijheid in aanloop naar de verkiezingen is beperkt, dat er sprake was van willekeurige arrestaties en dat er geweldplegingen zijn geconstateerd. Burundi heeft in een reactie laten dat deze bevindingen „de realiteit niet juist weergeven”, en dat in tegenstelling tot wat Bathily schrijft over „niet-vrije en niet-geloofwaardige” verkiezingen deze wel correct zijn verlopen.

    • NRC