Kijken: de grote valpartij vanuit het perspectief van een mecanicien

AP / Christophe Ena

De beelden van de grote valpartij tijdens de Tour de France vanmiddag zijn ook vanuit een ander perspectief dramatisch: dat van een mecanicien. In hoog tempo snelt hij uit de volgauto op de renners toe. Zijn taak: te hulp schieten, en snel een beetje.

Sirenes loeien op de achtergrond. Renners op de grond, fietsen liggen overal. Losse wielen.

“Het had zo’n mooie dag moeten worden”, zei kanshebber Tom Dumoulin vandaag, maar de Tour is voor hem ten einde. Net als voor die andere favoriet, Fabian Cancellara. En ook Simon Gerrans (OricaGreenEDGE) en William Bonnet (FDJ) hebben opgegeven.

Een halve kilometer na de grote valpartij (op 81,4 kilometer) volgde nog een val. De valpartijen waren zo ernstig, schrijft onze redacteur Maarten Scholten morgen in nrc.next, dat de Tourdirectie en de juryvoorzitter van de internationale wielerunie UCI voor het eerst in de geschiedenis van de Tour vanuit de tweede koersauto besloten de wedstrijd stil te leggen.

Als bij het voetbal was er even tijd voor blessurebehandeling. “De vier ambulances en twee auto’s met doktoren waren nodig om alle gevallen renners te helpen”, legde Tourdirecteur Christian Prudhomme na afloop uit. “Er was geen medische assistentie over voor de voorste groep. Dit was een exceptioneel geval, met twee zware valpartijen op rij. Daarom hebben we op dat moment deze incidentele beslissing genomen.”

Beelden van de valpartij:

    • Mirjam Remie