Janneke Vreugdenhil. Echt eten 2: Als Jon in Frankrijk

Zet een schoteltje met daarop bloem, tijm, rozemarijn en zout in een rieten mand. Zet ook een schoteltje met wat water erin en 24 levende huisjesslakken. Haal na 4 dagen de schoteltjes uit de mand en laat de slakken er nog 2 dagen in rondkruipen.

Ja? Bent u zover? Dan is de 7de dag aangebroken en kunnen we onze slakken gaan koken in water met zout en azijn, om ze daarna uit hun huisjes te bevrijden, ze nog 6 uur lang bij 70 graden Celsius in een bouillon te laten staan, ze samen met beurre café de Paris (een kruidenboter met maar liefst 21 ingrediënten) terug in hun huisjes te stoppen en nog 8 minuten af te bakken in een warme oven.

Ik ben hier losjes een recept van Jonathan Karpathios aan het citeren, uit zijn nieuwe boek Echt eten 2: als Jon in Frankrijk. Karpathios is eigenaar van restaurant Vork en Mes in Hoofddorp, waar hij kookt met producten van eigen kwekerij. In zijn eerste boek, Echt eten, stonden groenten centraal. In dit tweede boek volgen we de chef naar zijn favoriete vakantieland, waar hij regelmatig verblijft op de ‘luxe camping’ van twee vrienden.

Echt eten 2 is alleen in zoverre een vakantiekookboek dat het prettig bladeren is tijdens lange lome middagen in een hangmat met een glas pastis binnen handbereik. Praktisch gezien is het geen aanrader voor uw kampeervakantie in de Dordogne. Tenzij u een oven meeneemt, een kookthermometer, een gehaktmolen en nog zo wat campingvreemd kookgerei.

Het slakkenrecept is een extreem voorbeeld, met z’n 6 dagen voorbereiding, en om eerlijk te zijn vind ik het juist erg charmant dat Karpathios zoiets opneemt in z’n boek. Het maakt niks uit of je van plan bent om ooit zelf slakken af te mesten; alleen al erover lezen heeft een ontstressend effect. Maar ook veel van zijn andere recepten vergen de nodige tijd, materiaal en concentratie. En bovendien een boel eigen inzicht, want ze zijn erg slordig beschreven.

In feite is Echt eten meer een lijfstijl- dan een kookboek. Met meer foto’s dan tekst en met recepten die eerder bedoeld lijken om te inspireren dan om letterlijk na te koken. Dat gaan we dan maar doen deze week. Want dat kan hij wel, Jon. Inspireren.