‘Ik snij nog liever m’n arm af’ - Varoufakis in 8 quotes

De vanmorgen opgestapte Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis was een kleurrijk figuur. Niet alleen vanwege zijn losse voorkomen, maar ook wegens opmerkelijke uitspraken die hij deed. De opvallendste quotes.

Yanis Varoufakis tijdens een persbriefing afgelopen februari na afloop van een bijeenkomst met de eurogroep.
Yanis Varoufakis tijdens een persbriefing afgelopen februari na afloop van een bijeenkomst met de eurogroep. Foto EPA/Stephanie Lecocq

Yanis Varoufakis is een kleurrijk figuur. Niet alleen vanwege zijn losse voorkomen, maar ook door de opmerkelijke uitspraken die hij deed. Vanmorgen stapte de Griekse minister van Financiën op, en ook dat deed hij ‘Varoufakis-style’:

“Ik zal de hoon van de geldschieters met trots dragen. Wij, linkse politici weten hoe we in het algemeen belang kunnen handelen zonder dat we aan het pluche willen blijven plakken.”

De econoom staat sinds zijn ministerschap bekend om zijn quotes waarin hij geen blad voor de mond nam. Bij de eurogroep was hij als onderhandelingspartner dan ook niet bij iedereen even populair, zo zei Varoufakis vandaag; reden voor hem om te vertrekken en zo de onderhandelingen soepeler te laten verlopen. Maar in zijn eigen land was Varoufakis zeer geliefd.

De man die naar officieel regeringsoverleg aan kwam rijden op zijn motor - het overhemd uit de broek alsof het casual Friday was - doet het met name bij het vrouwelijk volksdeel goed: zijn vrouwelijke fans worden Varoufitses genoemd.

Foto EPA/Pantelis Saitas

Varoufakis parkeert zijn motor buiten bij het parlementsgebouw in Athene. Foto EPA/Pantelis Saitas

Varoufakis maakte in interviews steevast duidelijk dat hij zich niet wilde conformeren aan de bestaande mores. En dat Griekenland niet zou buigen voor de terreur van de voorwaarden die de andere Europese landen aan het land wilde opleggen. De econoom kan nu weer verdergaan met het schrijven van ‘obscure academische teksten’ zoals hij het zelf op zijn Twitterbio omschrijft.

Een selectie van zijn opvallendste quotes over de onderhandelingen met de eurogroep en het bezuinigingspakket:

Op 26 januari over de effecten van de Griekse problemen voor de eurozone:

“De eurozone is als een schip dat in 2000 de Stille Oceaan opvoer. Toen kreeg het in 2008 de eerste storm over zich heen en kwamen er de eerste gaten in. En natuurlijk hebben de passagiers die derde klas reizen, net zoals op de Titanic, het eerst last van deze lekkage.”

26 januari over het verlaten van de eurozone:

“Griekenland wil absoluut in de eurozone blijven. Dat is onomkeerbaar. In de eurozone zitten is net zoals de tekst in het nummer ‘Hotel California’ van de Eagles: ‘Je kan elke moment uitchecken, maar je kan nooit vertrekken’.”

30 januari over de trojka - ECB, IMF en EU:

“De regering gaat geen verplichtingen nakomen van een steunprogramma met giftige voorwaarden. We willen niet samenwerken met een driemanschap, wiens doel het is om een programma te door te duwen dat we anti-Europees vinden. De trojka is een comité dat gebouwd is op rot fundamenten.”

12 februari over de bezuinigingseisen van de geldschieters:

“We gaan de basis vernietigen die in tientallen jaren is gebouwd, een netwerk dat kwaadaardig de energie en de economische macht uit iedereen in de maatschappij zuigt.”

26 april:

Twitter avatar yanisvaroufakis Yanis Varoufakis FDR, 1936: “They are unanimous in their hate for me; and I welcome their hatred.” A quotation close to my heart (& reality) these days

27 juni na het aankondigen van het referendum:

Twitter avatar yanisvaroufakis Yanis Varoufakis Democracy deserved a boost in euro-related matters. We just delivered it. Let the people decide. (Funny how radical this concept sounds!)

2 juli over het voorstel van de kredietverstrekkers dat op tafel ligt:

“Ik snij nog liever m’n arm af.”

4 juli over het referendum van afgelopen zondag:

“De geldschieters willen paniek zaaien. Er is een woord voor wat ze doen met Griekenland: terrorisme. Brussel en de trojka willen dat het ja-kamp wint zodat Griekenland vernederd kan worden.”

    • Anouk Eigenraam