Opinie

    • Japke-d. Bouma

Het vacuüm dat Mart Smeets achterliet

Dione de Graaff op locatie bij de Tour. Zij wél.
Dione de Graaff op locatie bij de Tour. Zij wél.

De Tour de France zonder Mart Smeets. Dat is als de evolutie zonder oerknal, als een drol zonder toiletpapier en als een Sinterklaasfeest zonder Sinterklaas.

Want de Tour en Mart. Dat was altijd het moment van het jaar waarop alle natuurwetten van de televisie in één klap samenkwamen – ik vind dat ik dat best zo mag zeggen. De Tour en Mart was EEN MOMENT. Voor sommige mensen het moment om een teiltje te pakken, maar toch.

Alle ogen waren dit weekend dan ook gericht op Utrecht, maar vooral op de NOS, hoe ze het vacuüm zouden vullen dat Mart had achtergelaten. Mart zou alleen nog een „historische rubriek” doen tijdens de Tour. Alsof Mart Smeets zélf niet de grootste historische rubriek is die de Nederlandse televisie ooit gekend heeft. Maar in theorie was alles nog mogelijk en Parijs nog ver. Dus ik zat vol goede moed klaar voor de tv.

Nou, het viel nog wat tegen, dat vacuüm.

Zo werd het begin van de proloog, zaterdag, bijna geheel uit beeld geleuterd door Dione de Graaff en commentator Thijs Zonneveld. Leuke mensen, sterker nog: superleuke mensen! Maar ik vond het nogal gek dat ze het eerste uur vooral stonden te praten over potentiële tourwinnaars en een filmpje lieten zien waarin Lars Boom het parcours verkende terwijl de renners in de échte Tour voorbijflitsten. Ik riep steeds heel hard ‘KIJK DAN, WACHT NOU, JOEHOE, ACHTER JE!!!’, maar niemand luisterde.

Het nieuwe avondprogramma van de NOS dan, Studio Tour? Ja, hallo, dat is in een STUDIO! Een programma over de Tour in een studio! Ja, ze hebben beelden op de achtergrond van de Tour. En Dione de Graaff en Herman van der Zandt op locatie. Maar ze analyseren de Tour vanuit Hilversum en sorry hoor, maar dat kan gewoon niet. Een Tour-programma hóórt op locatie. Vraag anders of ze hem in Hilversum rijden.

En dan is het ook nog eens zo’n mislukte Hollandse verjaarsvisite. Met van die lage bankjes en dan iedereen net doen of hij lekker zit. En er staan alleen maar glazen water op tafel en het is ook al om 19.00 uur! Nog ruim voor de koffie met gebak zeg maar. Presentator Gert van ’t Hof probeerde er nog wat van te maken, maar je hoorde hem geluidloos gillen om wodka. Dat houdt hij nooit vol.

Voor het helemaal misgaat, stel ik dan ook voor dat de NOS teruggaat naar de tekentafel en al die Touravonden gaat omtekenen. Allereerst gaan we later op de avond uitzenden. Waarom niet om 23 uur? Daar staan nu (herhalingen van) misdaadseries geprogrammeerd, godbetert. Verder moeten er knabbeltjes op tafel komen, bierviltjes en grote flessen rum.

Maar bovenal lijkt het me helder dat die hele studio in caravans moet worden gepakt, dat het hele zaakje afreist naar Frankrijk en dat ze gewoon weer lekker voor immense kastelen gaan zitten oreren. Ga desnoods barbecuen, als je wilt dat het niet op Mart lijkt, of maak er een braderie van, maar get your ass in Frankrijk en neem alle tv-recensenten mee. In Frankrijk is het ook niet gek dat Mart Smeets dagelijks een item heeft waarin hij de zwarte gaten bespreekt waarin tourrenners gevallen zijn. Het is voor hem een soort therapie, maar het is vooral therapie voor ons. Kom op nou jongens.

Anders krijgen we dat vacuüm nooit dicht.

    • Japke-d. Bouma