Herbenoeming ‘Mr. Euro’ Dijsselbloem in gevaar?

Na Griekse ‘nee’ is de vraag wie nieuwe voorzitter wordt.

De grote rivaal van eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem is al opgestapt. ‘In het belang van de onderhandelingen tussen Griekenland en de rest van de eurozone’, maakte de Griekse minister van Financiën, Yanis Varoufakis vanochtend zijn vertrek bekend. Na het overduidelijke Griekse ‘nee’ van gisteren is het ook de vraag in hoeverre Dijsselbloem zijn functie op een geloofwaardige manier kan blijven vervullen.

Alleen aan de lichaamstaal was al te zien dat de verhoudingen tussen Dijsselbloem en Varoufakis ronduit beroerd waren. Ongemakkelijk schudden ze elkaar de hand, soms zonder elkaar een blik waardig te gunnen. „Volstrekt uit zijn duim gezogen”, zei Dijsselbloem vrijdag nog nadat Varoufakis verklaarde dat een nieuwe deal tussen Griekenland en de eurozone „dichtbij” was.

Ook over de consequenties van een Grieks ‘nee’ was Dijsselbloem vorige week uitgesproken. „Als men zegt dat willen we niet ... dan is het zeer de vraag of er een basis is voor Griekenland in de eurozone.” In een brief aan PvdA-leden schreef hij dit weekend dat het Griekse referendum ging over de vraag of het land in de eurozone blijft of niet.

Dat de Grieken na een ‘nee’ een betere deal zouden krijgen sloot hij vorige week al uit. Nieuwe gesprekken met Griekenland waarin concessies worden gedaan, zouden de geloofwaardigheid van de eurogroepvoorzitter niet ten goede komen.

Veel lijkt af te hangen van de ontmoeting tussen bondskanselier Merkel en de Franse president Hollande vandaag. In Frankrijk bestaat veel sympathie voor de Grieken. Hollande zou daarom meer dan Merkel geneigd zijn Griekenland tegemoet te komen. Als dat het uitgangspunt wordt van nieuwe gesprekken dan is het de vraag wat Dijsselbloem doet.

Bij de eerstvolgende reguliere zitting van de eurogroep, volgende week in Brussel, staat zijn eventuele herbenoeming op de agenda. Blijft hij aan, of mag de Spanjaard Luis de Guindos de klus gaan klaren?

    • Wilmer Heck