Griekse minister van Financiën Varoufakis stapt op

Varoufakis vertrekt omdat hij denkt dat hij de onderhandelingen met de eurogroep in de weg staat.
Varoufakis vertrekt omdat hij denkt dat hij de onderhandelingen met de eurogroep in de weg staat. Foto AP / Daniel Ochoa de Olza

De Griekse minister van Financiën Varoufakis stapt op, meldt hij op Twitter. Reden voor zijn vertrek is dat hij denkt dat zijn opstappen zal helpen bij de onderhandelingen met de eurogroep om een akkoord te sluiten.

Varoufakis licht op zijn blog zijn vertrek toe. Hij wijst met de vinger naar bepaalde leden van de eurogroep, die graag zouden zien dat hij niet meer bij de vergadering voor de ministers van Financiën - waar steeds wordt onderhandeld over het noodpakket - aanwezig zou zijn.

De Griekse premier Tsipras heeft volgens Varoufakis ingeschat dat zijn afwezigheid zou helpen om alsnog een akkoord te sluiten, heeft hij besloten het ministerie vandaag te verlaten.

“Na het referendum ben ik er op geattendeerd dat sommige leden van de eurogroep er de voorkeur aan geven dat ik niet bij de vergaderingen ben. De premier heeft toen gezegd dat mijn afwezigheid zou kunnen helpen om een akkoord te bereiken. Daarom vertrek ik vandaag als minister.

Ik beschouw het als mijn plicht om Alexis Tsipras te helpen zodat hij voor het land kan zorgen. En ik zal de hoon van de geldschieters met trots dragen. Wij, linkse politici weten hoe we in het algemeen belang kunnen handelen zonder dat we aan het pluche willen blijven plakken.”

NRC-correspondent: opstappen slimme zet

Het Grieks kabinet zal bijeenkomen om 09.00 uur (Nederlandse tijd). Daarna zal bekend worden gemaakt, wie Varoufakis zal opvolgen, laat een woordvoerder aan persbureau Reuters weten. Onze correspondent in Brussel Stéphane Alonso zegt over het opstappen van Varoufakis dat het om meerdere redenen een slimme zet is:

“De persoon Varoufakis wekte zoveel ergernis bij andere ministers dat het maken van een deal hierdoor werd bemoeilijkt. Opstappen is in dit geval de snelste manier om goodwill te kweken, zie de opluchting vandaag. Ook neemt hij zo de ‘schuld’ voor de harde Griekse toon van de laatste tijd op zich, en wast Tsipras daarmee weer een beetje wit. En hij wint er ook de (nog aarzelende) harten mee van links Europa: een politicus die zichzelf opoffert voor het grotere goed - dat zal zeker indruk maken!”

61 procent stemde nee

De Griekse bevolking stemde gisteren in een referendum tegen de voorstellen van de Europese geldschieters. 61 procent stemde ‘nee’. De aandelenbeurzen in Azië reageerden negatief op het nieuws; verschillende belangrijke beurzen daalden met een paar procent.

De reacties gisteren op de uitslag liepen uiteen. De voorzitter van de eurogroep Dijsselbloem zei de uitslag te betreuren. Hij heeft vanmorgen telefonisch overleg met de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker, Donald Tusk van de Europese Raad en ECB-president Mario Draghi over de uitslag van het Griekse referendum. ‘s Middags hebben Merkel en Hollande overleg in Parijs over de uitslag. De beide landen verschillen van mening over de aanpak van de Griekse problemen. Hollande stelt zich tot nu toe milder op jegens Griekenland dan Merkel.

Morgen komt de eurogroep dan weer bij elkaar voor overleg. De vraag is of de ECB het steunpakket voor Griekenland zal gaan verhogen. Als dat niet gebeurt, zullen de Griekse banken waarschijnlijk eind van de week in acute problemen komen. De Griekse banken zijn volledig afhankelijk van de emergency liquidity assistance (ELA), dat maximaal 89 miljard euro bedraagt. Omdat de Grieken door de onrust de afgelopen weken miljarden van de bank hebben gehaald, is dat te weinig.

Lees ook : En ‘Dit moet je weten over het Griekse ‘nee’. En hier ons liveblog over de ontwikkelingen vandaag.