Euclid Tsakalotos wordt Griekse minister van Financiën

Reuters / Alkis Konstantinidis De nieuwe Griekse minister van Buitenlandse Zaken Euclid Konstantinidis.

Het is bevestigd: de Griekse hoofdonderhandelaar Euclid Tsakalotos (55) wordt de nieuwe minister van Financiën. Dat heeft het kantoor van de Griekse president bekendgemaakt, schrijft Reuters.

Tsakalatos, in Rotterdam geboren, volgt Yanis Varoufakis op. Die stapte vanmorgen onverwachts op, op verzoek van premier Tsipras. Tsipras heeft volgens Varoufakis ingeschat dat zijn afwezigheid zou helpen om alsnog een akkoord te sluiten met de EU. Daarom heeft hij besloten het ministerie vandaag te verlaten.

Er gingen al geruchten dat Tsakolotos de nieuwe minister van Financiën zou worden. Hij praatte de afgelopen maanden met de eurogroep, toen die niet verder wilden praten met Varoufakis. Onze correspondent Marloes de Koning over Tsakalotos:

“Hij was staatssecretaris voor Internationale Economische Betrekkingen en voerde vaak het woord voor de regering over economische zaken. Tsakalotos is in 1960 in Rotterdam geboren. Hij heeft zijn middelbare schooltijd en zijn studentenjaren doorgebracht in Engeland, waar zijn ouders naar toe waren verhuisd. Hij heeft daar ook aan verschillende universiteiten gewerkt, tot hij in 1993 naar Griekenland verhuisde. Zeven jaar later werd hij benoemd tot hoogleraar economie aan de universiteit van Athene. Hij is een studievriend van de president van de Griekse centrale bank, Yannis Stournaras.”

Griekse volk stemde overtuigend ‘nee’ bij referendum

De Griekse bevolking stemde gisteren in een referendum tegen de voorstellen van de Europese geldschieters. 61 procent stemde ‘nee’. De aandelenbeurzen in Azië reageerden negatief op het nieuws; verschillende belangrijke beurzen daalden met een paar procent. De voorzitter van de eurogroep Dijsselbloem zei de uitslag te betreuren.

Banken tot na woensdag dicht

De Griekse banken blijven morgen en woensdag nog dicht. Het maximumbedrag dat mensen kunnen pinnen blijft op €60 gehandhaafd, heeft de Griekse vereniging van banken bekendgemaakt.

Lees ook: ons liveblog over de ontwikkelingen van vandaag.
    • Mirjam Remie