Themerson und Themerson

Het Poolse echtpaar Stefan (1910-1988) en Franciszka Themerson (1907-1988) was een kunstenaarsduo. Franciszka was illustratrice en decorontwerpster, Stefan dichter, schrijver en uitgever. Ze hadden beiden een eigen carrière, maar werkten ook veel samen. Zo maakten ze zeven experimentele films waarvan eentje diende als inspiratie voor Polanski’s korte film Twee mannen en een kast (1958).

Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak, woonde het echtpaar in Parijs. Franciszka reisde in 1940 naar Londen, Stefan volgde twee jaar en vele omzwervingen later. Tot aan hun dood verbleven ze in Londen. Hun huis werd een archief dat door regisseur Wiktoria Szymanska een jaar lang geraadpleegd werd voordat ze haar film maakte die vanavond op Arte te zien is: Themerson und Themerson. Ze laat veel schilderijen, tekeningen en filmfragmenten zien. Ook citeert ze uit brieven, gedichten en verhalen die in poëtische en absurdistische animaties worden verbeeld. Zo ontstaat een mozaïek dat op fraaie wijze het aan kunst gewijde leven samenbalt van een echtpaar dat elkaar zestig jaar lang inspireerde.

André Waardenburg