Euforie doet Nederlandse ploeg das om

None

De Tourstart in Nederland was wederom een groot succes. Organisatorisch stond het als een huis en sportief gezien is er al een mooie strijd gestreden. Opmerkelijk is dat er na twee etappes al een kleine tussenbalans opgemaakt kan worden. Aanzienlijke tijdsverschillen tussen de klassementsrenners zijn er nu al ontstaan.

Opvallend was dat Chris Froome en Alberto Contador beiden een matige tijdrit reden maar wel bij de les waren in de waaierrit van gisteren. Vooral de kracht van beider ploegen speelde hierbij een grote rol. Het omgekeerde gebeurde bij klassementsrenners als Nairo Quintana, Vincenzo Nibali, Wilco Kelderman, Bauke Mollema en Robert Gesink. Goede uitslag in de tijdrit maar uit de eerste waaier gekieperd een dag later.

Vooral bij de Nederlandse Lotto-Jumbo-ploeg heerste er een vorm van euforie na de eerste etappe. Vele – en zeker terechte – loftuitingen in de media en een hoop felicitaties intern voor een sterk optreden. En daarin schuilt altijd een heel groot gevaar. Euforie helpt je niet op weg naar nog betere prestaties. Integendeel het zorgt er vaak voor dat je de focus verliest.

Je blijft hangen in het moment terwijl je in een ronde meteen over de streep al met de dag van morgen bezig moet zijn. Natuurlijk mag je blij zijn met het succes van de dag, maar liefst niet te lang. De begeleiding speelt hier een cruciale rol. Aan hen de taak om iedereen op scherp te zetten voor hetgeen komen gaat. Mijn vroegere ploegleider Peter Post was hier wellicht het meest extreem in. Na een gewonnen rit nooit champagne, loftuitingen of uitzinnige feestvreugde, maar meteen weer over tot de orde van de dag.

Hetzelfde geldt natuurlijk ook in het geval van een grote teleurstelling. Tom Dumoulin was zaterdag zwaar ontgoocheld na zijn tijdrit. Hij had op veel meer gehoopt en gerekend. Door niet te blijven hangen in dit moment van teleurstelling was hij de dag erna scherp op het moment dat het moest. Door zichzelf in de eerste waaier te knokken is het geel voor Tom nog steeds erg dichtbij.

    • Breukink/