ECB verhoogt liquiditeitssteun niet: geen geld naar Griekse banken

ANP / Daniel Roland
ANP / Daniel Roland Het hoofdkantoor van de ECB in Frankfurt.

De Europese Centrale Bank (ECB) verhoogt de liquiditeitssteun voor de Griekse banken niet. Dat betekent dat er via de Griekse centrale bank geen nieuw geld voor Griekse commerciële banken beschikbaar komt.

Dat heeft de ECB zojuist bekendgemaakt in een verklaring. De liquiditeitssteun aan de Griekse banken wordt gehandhaafd op het niveau van afgelopen 26 juni: 89 miljard euro. De Griekse centrale bank had om een verhoging van het plafond voor de noodkredieten gevraagd. Steeds meer pinautomaten in Griekenland zijn leeg.

Volgens onze economieredacteur Mark Beunderman kan de beslissing van de ECB de Griekse banken behoorlijk in de problemen brengen:

“Technisch gezien laat de ECB hiermee weten dat de waarde van het Griekse onderpand verder naar beneden is gegaan. Het onderpand is nodig om noodsteun te kunnen krijgen. Met hoeveel het in waarde is gedaald, dat moet nog blijken – er worden geen cijfers genoemd. Het Griekse onderpand bestaat uit Grieks schuldpapier zoals staatsobligaties en bankobligaties die door de Griekse staat worden gegarandeerd. De Griekse staat is de facto failliet, dus de garanties zijn niets meer waard. Voor de Griekse banken houdt het dus in dat ze voor dezelfde hoeveelheid onderpand minder noodsteun krijgen. Dat kan de Griekse banken in grote problemen brengen.”

Onze economieredacteur Menno Tamminga op Twitter over het laatste ECB-besluit:
Knipsel

Griekse centrale bank mag niet meer geld aan banken geven

De ECB stond de Griekse centrale bank keer op keer toe de banken van extra geld te voorzien om te voorkomen dat zij niet meer uit konden keren. Dat komt nu ten einde. Met de zogenoemde ELA (Emergency Liquidity Assistance) konden Griekse banken bij de nationale centrale bank terecht voor geld, als zij daar onderpand voor teruggeven. Deze operatie is voor risico van de Griekse centrale bank, niet voor de ECB, schreef economieredacteur Maarten Schinkel vorige week.

“Frankfurt loopt echter uiteindelijk wel degelijk risico als Griekenland de euro uit mocht gaan. Daarom moet de ECB de Griekse centrale bank wel telkens toestemming geven om met ELA door te gaan, en die op te hogen. De besluiten hierover worden genomen op basis van een oordeel over de solvabiliteit van de Griekse banken en de kwaliteit van het onderpand dat ze geven.”

Korting op onderpand wordt bijgesteld

De ECB heeft nog een belangrijke beslissing genomen. De korting op de waarde van het Griekse onderpand wordt bijgesteld. Dat zit zo:

“Het besluit van de ECB over het al dan niet toestemming geven met ELA door te gaan, wordt genomen op basis van de solvabiliteit van de Griekse banken (hoogst twijfelachtig) en de kwaliteit van het onderpand dat ze geven. Dat onderpand bestaat uit Griekse staatsleningen, waarvan de kwaliteit uiteraard daalt. Daarom past de ECB er een korting op toe: een zogenoemde haircut.

“Stel dat de korting 48 procent is, krijg je voor een staatslening met een nominale waarde van 100 als Griekse bank nog maar 52 euro aan geld van de centrale bank. De hoogte van de korting wordt echter vrijwel nooit bekendgemaakt. Als de Griekse staat richting bankroet gaat, zijn die staatsleningen nog minder waard, en moet de haircut nog groter worden.”

Lees in ons liveblog de laatste ontwikkelingen in de Europese crisis.
    • Mirjam Remie