Dumoulin uit Tour na zware valpartij in peloton

Tom Dumoulin heeft vandaag tijdens de derde etappe van de Tour de France moeten opgeven na een zware valpartij. Dumoulin, derde in het klassement en drager van de witte trui, had gehoopt een aanval te doen op de gele trui. De etappe van Antwerpen naar Hoei werd als gevolg van de valpartij in het peloton geneutraliseerd, maar inmiddels wordt er weer gekoerst.

Tom Dumoulin moet afstappen.
Tom Dumoulin moet afstappen. Foto AP/ Christophe Ena

Tom Dumoulin heeft vandaag tijdens de derde etappe van de Tour de France moeten opgeven na een zware valpartij. Dumoulin, tot vandaag derde in het klassement en drager van de witte trui, had gehoopt een aanval te doen op de gele trui. De etappe van Antwerpen naar Hoei werd als gevolg van de valpartij in het peloton geneutraliseerd, maar inmiddels wordt er weer gekoerst.

Update 21.08 uur: Tom Dumoulin heeft een breuk in zijn schoudergewricht opgelopen, blijkt uit onderzoek in een ziekenhuis. Hij keert terug naar Nederland, waar een behandelplan wordt opgesteld.
Twitter avatar letour Le Tour de France 3 coureurs abandonnent @letour / First three riders to abandon
@simongerrans
@tom_dumoulin
@willbonnet
#TDF2015 http://t.co/NxyiXai3Fx

Gerrans en Bonnet

Ook Simon Gerrans (OricaGreenEDGE) en William Bonnet (FDJ), de man die als eerste viel, hebben besloten op te geven. Geletruidrager Fabian Cancellara was bij de val betrokken. Hij reed wel door. Er was eerste sprake van opgave van Laurens ten Dam, vorig jaar negende in de ronde en een van de aangewezen knechten bij LottoNL-Jumbo voor kopman Robert Gesink, maar hij blijkt nog wel gewoon te rijden. Ook ploeggenoot Wilco Kelderman viel, maar ook hij stapte weer op.

Twitter avatar LottoJumbo_road LottoNLJumbo Cycling .@laurenstendam and @W1lcokelderman crashed. Ten Dam’s shoulder was dislocated, but it’s popped back in. Both riders are back in the race.

Beelden van de grote valpartij:

De etappe werd tijdelijk geneutraliseerd volgens de officiële lezing omdat er te weinig ambulances over waren. Voor de veiligheid moeten er altijd, in het geval van nog een valpartij, genoeg ambulances beschikbaar zijn.

De Muur

De renners waren onderweg vanuit Antwerpen naar Hoei, berucht onder wielrenners om de Muur van Hoei, een korte maar bijzonder steile beklimming. Die beklimming vormde vandaag het slot van de etappe. De Spanjaard Joaquim Rodriguez pakte uiteindelijk de ritzege.

Het klassement stond al op zijn kop na de rit van gisteren. In de etappe van Utrecht naar Neeltje Jans in Zeeland dreef de wind het peloton uit elkaar en liepen klassementsrenners als Nairo Quintana en Thibaut Pinot (anderhalve minuut) en Wilco Kelderman (vijf minuten) flinke achterstand op.

E ETAPPE-UITSLAG
1. Joaquim Rodríguez (Spa) 3.26.54
2. Chris Froome (GB) zelfde tijd
3. Alexis Vuillermoz (Fra) + 0.04
4. Daniel Martin (Ier) + 0.05
5. Tony Gallopin (Fra) + 0.08
(…)
10. Bauke Mollema (Ned) + 0.11

ALGEMEEN KLASSEMENT
1. Chris Froome (GB) 7.11.37
2. Tony Martin (Dui) + 0.01
3. Tejay van Garderen (VS) + 0.13
4. Tony Gallopin (Fra) + 0.26
5. Greg Van Avermaet (Bel) + 0.28
(…)
12. Bauke Mollema (Ned) + 1.32