Doping? Of gewoon een puffertje?

Voor Lars Boom is de Tour niet ideaal begonnen. Eerst mocht hij wegens een te laag cortisolgehalte niet starten. Toch liet zijn ploeg Astana hem rijden. Vandaag wacht een extra medische controle.

In de aanloop naar de Tour had Lars Boom wat last van zijn longen, waardoor hij meer puffers gebruikte. Foto Koen Van Weel/ANP
In de aanloop naar de Tour had Lars Boom wat last van zijn longen, waardoor hij meer puffers gebruikte. Foto Koen Van Weel/ANP

Die etappe van morgen, over 223,5 kilometer van Seraing naar Cambrai, over zeven stroken gemene kasseien van in totaal 13,3 kilometer. Het terrein waar Lars Boom vorig jaar het Nederlandse wielrennen „van een trauma verloste”, zoals tv-commentator Herbert Dijkstra het treffend omschreef. Negen jaar na Pieter Weening eindelijk weer een ritzege in de Tour de France, hoogtepunt in de carrière van Boom zelf, een lucratieve transfer naar Astana. Waarom morgen niet nog eens toeslaan in de Noord-Franse Hel?

Boom (29) heeft vandaag andere zorgen. De dag voor zijn favoriete kasseienetappe wacht hem een extra medische controle door zijn ploeg Astana, in het bijzijn van een onafhankelijk arts. Op zoek naar een verklaring voor zijn ‘extreem lage’ cortisolgehalte, dat voor de nodige ophef zorgde in het openingsweekeinde van de Tour. Wat een timing van de Mouvement Pour un Cyclisme Crédible (MPCC) om op vrijdagavond bekend te maken dat Boom vanwege zijn te lage waarden niet mocht starten. Gefundenes fressen voor vooral de Duitse tv die voor het eerst sinds 2009 de Tour weer uitzendt. De zenders ARD en ZDF stopten met live uitzenden na de vele dopingschandalen. En nu weer een dopingrel?

Geen probleem voor UCI

Tussen de ploegbussen rond de Jaarbeurs, waar de renners zich zaterdagmiddag opwarmen voor de tijdrit, is Brian Cookson geen moeite te veel om de brand te blussen. De Brit, die in 2013 Pat McQuaid opvolgde als voorzitter van de internationale wielerunie UCI, duikt de bus in van Giant-Alpecin om te praten met ploegbaas Iwan Spekenbrink, vicevoorzitter van de MPCC. Buiten legt hij aan iedereen die het horen wil uit dat er voor de UCI helemaal geen probleem is. „Lars Boom heeft geen enkele UCI- of WADA-regel gebroken.”

Dus mag hij ‘gewoon’ meedoen aan de Tour. Maar een topprestatie leveren is iets anders. „Dit was natuurlijk niet de ideale voorbereiding”, zegt Boom na afloop. Een 23ste plaats, een tegenvaller voor een begenadigd tijdrijder als hij. Maar wat wil je? Ontspannen loungend met vrouw en dochtertje op vrijdagmiddag, plotseling de onheilstijding in de Franse krant L’Equipe over zijn mogelijke uitsluiting. Nu al naar huis? Ploeggenoot Alessandro Vanotti wordt snel ingevlogen maar mag hem niet vervangen van de UCI. „Dan start Boom gewoon”, verordonneert ploegbaas Aleksandr Vinokoerov.

Probeer dan maar eens te slapen. Vanaf ’s ochtends vroeg tot vlak voor de start loerende camera’s, steeds opnieuw die vragen. Boom trekt nog wel lachend zijn oranje schoentjes aan. Maar hoe afgetraind – op het magere af – hij ook oogt, zijn ritme vindt hij nooit. Stress. „Daardoor was mijn tijdrit slecht, het liep niet.”

Van doping is geen sprake, bezweert de coureur. In de aanloop naar de Tour had hij wat last van de longen, waardoor hij wat meer gebruikmaakte van puffers tegen astma. „Maar dat doe ik al tien jaar.” Bij zijn Tourdebuut in 2010 sprak Boom zich in deze krant scherp uit tegen dopegebruikers. „Als je eenmaal geprobeerd hebt de sport belachelijk te maken door dingen te doen, moet je de kloten hebben om weg te blijven.” Toch tekende hij vorig jaar bij Astana, de ploeg van voormalig dopingzondaar Vinokoerov die na een aantal dopinggevallen vorig jaar onder verscherpt toezicht staat van de UCI.

De wielersport blijft worstelen met het dopingverleden. In de Tour van 2007 richtten enkele ploegen de MPCC op. ‘Het christelijke wielrennen’, schamperde de toenmalige Rabo-directeur Theo de Rooij. Inmiddels zijn negen van de zeventien WorldTour-ploegen lid van de MPCC, die strengere dopingregels stelt dan de UCI. Zoals acht dagen op non-actief bij een te laag cortisolgehalte, dat kan duiden op cortisonengebruik of een verminderde gezondheid. „Een vrijwillige norm”, zegt Spekenbrink. „Maar als je lid wordt van de MPCC , committeer je je aan de cortisolregel en trek je de renner terug.”

Niet goed voor Astana

Zo ging het bij Theo Bos voor de Vuelta van 2013. Zo ging het eerder dit jaar ook voor de Giro met de Nieuw-Zeelander George Bennett, al stapte diens ploeg Lotto-Jumbo vervolgens uit de MPCC omdat ze de controle ondeugdelijk achtten. Maar zo gaat het nu niet met een renner uit de ploeg van Vinokoerov. Toen Astana vorig jaar lid werd van de MPCC leek dat al een vlucht naar voren. En bij de eerste de beste nadelige consequentie trotseert Vinokoerov ‘gewoon’ de regels. „Astana zal zich moeten verantwoorden bij de MPCC”, stelt Spekenbrink. „Dit is niet goed voor Astana, waarschijnlijk zal een exit volgen.” Na het afhaken van Lotto-Jumbo weer een lid minder voor de club van ‘geloofwaardige ploegen’.

Legt ‘Vino’ een bom onder de MPCC? „Ik betreur het dat dit soort zaken zo makkelijk gaat”, houdt Spekenbrink zich op de vlakte. Moeten er geen eenduidige regels zijn voor iedereen? „Het lidmaatschap is vrijwillig.” Er zijn wél eenduidige regels in het wielrennen, verzekert Cookson. „Die van de UCI.” Daarbij zijn de leden van de MPCC vrij om extra streng te zijn. „Dat is aan die ploegen, niet aan de UCI.”

En dus start Boom morgen in de kasseienrit. Maar de wielersport heeft zichzelf voor het oog van de wereld weer schade toegebracht. De renner is speelbal.

    • Maarten Scholten