Eerst organiseerde hij zelf nog evenementen voor toeristen

Seifeddine Rezgui
Seifeddine Rezgui

De Tunesische terrorist Seifeddine Rezgui die eind juni 38 toeristen vermoordde op het strand van Sousse, blijkt zelf in de toeristenindustrie te hebben gewerkt. „We weten dat hij lid was van een dansclub en dat hij evenementen organiseerde”, zei de Tunesische premier Habib Essid tegen de Franstalige krant La Presse.

De 23-jarige Rezgui, die een kalasjnikov uit een ingeklapte parasol trok en om zich heen begon te schieten, was in veel opzichten een doodnormale Tunesische jongere. Hij hield van breakdancen, voetbal en popmuziek, en zette foto’s van zichzelf op Facebook met zijn haar strak in de gel.

De Tunesische autoriteiten weten dat jongens als Rezgui vatbaar kunnen zijn voor radicaal-islamitische ideeën. In een toespraak op de nationale televisie ging president Béji Caïd Essebsi zaterdag uitgebreid in op de sociale en economische situatie van Tunesië, waaronder de hoge jeugdwerkloosheid, en de dreiging die uitgaat van Libië. Rezgui kreeg training van terroristen in het wetteloze buurland.

Volgens Essebsi zijn „exceptionele maatregelen” nodig om terrorisme het hoofd te bieden. Hij voegde meteen de daad bij het woord door de noodtoestand af te kondigen, waardoor het leger en de politie meer bevoegdheden hebben om de openbare orde te handhaven. „Als er nog een aanslag zoals in Sousse plaatsvindt zal het land instorten”, aldus Essebsi.

De president gaf toe dat de autoriteiten te traag reageerden op de aanslag. Dit komt volgens hem „omdat we geen cultuur van terrorisme hadden in Tunesië”. De komende weken zal het parlement naar verwachting een nieuwe anti-terreurwet aannemen die de macht van de politie uitbreidt en hogere straffen invoert voor terrorisme.

Maar Essebsi deed ook een beroep op andere landen voor steun en samenwerking in de strijd tegen terreur: „We moeten voldoende manschappen hebben, passende training en genoeg materieel – we hebben dringend behoefte aan materieel.”