Bom op huizen in Bagdad door ‘technisch probleem’ - twaalf doden

Wegens een “technisch mankement” is vanmorgen een raket van een Iraakse gevechtsvliegtuig terechtgekomen op drie huizen in Bagdad. Daarbij zijn zeven burgers om het leven gekomen, liet een woordvoerder van het Iraakse leger weten aan persbureau AP. Zeker 25 mensen raakten gewond.

De huizen die werden beschadigd nadat een Iraaks gevechtsvliegtuig er per ongeluk om bom op had gegooid.
De huizen die werden beschadigd nadat een Iraaks gevechtsvliegtuig er per ongeluk om bom op had gegooid. Foto Reuters / Ahmed Saad

Wegens een “technisch mankement” is vanmorgen een raket van een Iraakse gevechtsvliegtuig terechtgekomen op drie huizen in Bagdad. Daarbij zijn twaalf burgers om het leven gekomen, liet een woordvoerder van het Iraakse leger weten aan persbureau AP. Zeker 25 mensen raakten gewond.

Journalist van persbureau AFP Ammar Karim was ter plaatse en maakte onderstaande foto’s van de ravage:

Methaq Al -fayydh, journalist van een Italiaans persbureau, twitterde onderstaande foto:

Twitter avatar AlFayth Methaq Al -fayydh اثار سقوط صاروخ في بغداد من طائرة حربية عراقية نوع سيخوي بسبب خلل فني http://t.co/sMsR1VVu6l

Commissie gaat incident onderzoeken

Irak heeft laten weten een technische commissie aan te stellen om het incident te onderzoeken. Of er voor de families van de omgekomen Irakezen een schadevergoeding komt, is nog onbekend.

De straaljager van de Russische vliegtuigfabrikant Soechoj was onderweg terug naar de basis toen het incident plaatsvond. Afgelopen jaar kocht Irak een aantal van de gevechtsvliegtuigen van Iran en Rusland om te gebruiken in de strijd tegen de Islamitische Staat dat grote delen van Irak in handen heeft. Irak heeft met Amerika een overeenkomst bereikt voor de aankoop van 36 F-16 vliegtuigen, maar die zijn nog niet geleverd.

    • Joost Scheffers