Beurzen op verlies na Grieks ‘nee’ in referendum - 61 procent stemt nee

De Koreaanse aandelenbeurs. De beurzen in Azië reageerden negatief op het Griekse 'nee' in het referendum gisteren. Foto AP/Ahn Young-joon

De aandelenbeurs in Tokio staat vanmorgen in de min. Beleggers reageerden op de overwinning van het nee-kamp bij het referendum in Griekenland, waardoor de toekomst van het land binnen de eurozone nog onzekerder is geworden. Ook de andere indices in het Verre Oosten kleurden rood.

Update 09.10 uur: Beurzen Europa openen ook lager

De Europese beurzen openden vanmorgen met verlies in reactie op het referendum. De AEX-index in Amsterdam stond kort na de openingsbel 2,1 procent lager op 464,08 punten. De MidKap noteerde 1,6 procent in de min op 691,59 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs stonden 1,8 en 2,1 procent lager. De FTSE-index in Londen leverde 1,1 procent in.

Het merendeel van de Griekse bevolking stemde gisteren in een referendum tegen de voorstellen van de Europese geldschieters. 61 procent van de stemmers heeft ‘nee’ gestemd, zo meldde het ministerie van Binnenlandse Zaken vanmorgen na het tellen van alle stemmen. De opkomst lag rond de 62 procent.

De toonaangevende Nikkei-index stond omstreeks 05.30 uur (Nederlandse tijd) 1,6 procent lager op 20.215,16 punten. De Hang Seng in Hongkong speelde 3,4 procent kwijt terwijl de graadmeters in Seoul en Sydney respectievelijk 1,6 procent en 1,3 procent inleverden.

Bedrijven die omzet in Europa halen getroffen

Vooral bedrijven die een flink deel van hun omzet in Europa halen, gingen lager. Zo raakte Asahi Glass, met meer dan een vijfde aan opbrengsten uit Europa, 2,2 procent kwijt. Makita, bekend van onder meer boorgereedschap, daalde 2 procent. Dit bedrijf is voor 42 procent van zijn omzet afhankelijk van Europa.

Positieve uitzondering was de Shanghai Composite, met een winst van 2,7 procent. China staakt voorlopig de notering van nieuwe bedrijven aan de aandelenbeurs, terwijl de top van Chinese effectenhandelaren besloot om voor ten minste 120 miljard yuan (17,3 miljard euro) aan aandelen te kopen.

De afgelopen drie weken raakte de index bijna 30 procent aan waarde kwijt, door zorgen over de stroom aan beursgangen op de Chinese markt en de strengere regels voor beleggen met geleend geld. Het afgelopen jaar verdubbelde de waarde van de aandelen nog.

    • Anouk Eigenraam