Ben jij ook zo’n tevreden net-niet-straaljagerpiloot?

Bo&Caro gaan elke dag naar een bedrijf. Ze zijn bij aandeelhoudersvergaderingen, productpresentaties of vrijdagmiddagborrels en willen graag weten: wie is hier belangrijk?

Wat: Gratis carrièreadvies van ‘UPP coaching’ bij zzp-werkplaats Seats2Meet in de Beurs van Berlage in Amsterdam.

Wie: Carrièreadviseur Annick Mantoua.

Wat ben ik? En ís dit het eigenlijk wel? “Die vragen heeft iedereen. Dat is heel normaal”, zegt carrièreadviseur Annick Mantoua van coachingbedrijf UPP. Ze heeft net een stapel A4’tjes uitgedeeld met daarop: ‘Wat wilde je vroeger worden?’, en: ‘Wat ben je nu?’ Of de zzp’ers hun antwoorden even kunnen noteren om het blaadje vervolgens bij haar in te leveren.

Terug naar vroeger

Het idee: “Als je teruggaat naar dat gevoel van vroeger, kom je erachter wat je nu wilt”, aldus Mantoua. Die pakt een vel van iemand aan waarop ‘straaljagerpiloot’ staat. O ja? Ze kijkt glimlachend naar de man tegenover haar. “Wilde je straaljagerpiloot worden?” Hij knikt. Maar hij werd afgekeurd – slechte ogen. Mantoua knikt begripvol. Jammer? De man schudt zijn hoofd. Hij is nu evenementenorganisator. “En daar ben je blij mee?” Dat is hij. En denkt hij niet wel eens: wat jámmer dat ik geen piloot ben geworden? Nou, nee. Soms dan? Nee echt, hij is tevreden. Helaas, geen klant voor Mantoua.

Wilde jij vroeger ook straaljagerpiloot worden? #coachinglife #carriere

Een foto die is geplaatst door Bo&Caro (@boencaro) op

Die zit op een hoge kruk aan een tafel te wachten op vastgelopen carrières, midlifecrises en dertigersdilemma’s. Ietwat vergeefs, zo lijkt het. De groep zzp’ers typt geconcentreerd door, heeft niet al teveel belangstelling voor een gratis coachingsessie.

Heel even dan

Maar dan staat er ineens een vrolijke dame in bloemetjesjurk voor Mantoua’s neus. Ze werkt momenteel als onderzoeker bij het Instituut voor de Nederlandse Geschiedenis in Den Haag, legt ze uit, en wil binnenkort voor zichzelf beginnen. Heeft Mantoua tips? Ja! Natuurlijk! Mantoua adviseert haar een businessplan op te stellen van één pagina, uit te zoeken of ze een stichting moet oprichten en waar ze fondsen vandaan haalt. Er wordt druk geknikt en meegeschreven. En houdt ze wel ergens bij met wie ze allemaal al contact heeft gehad? Belangrijk voor haar netwerk.

Nog meer geknik. En nog veel meer enthousiaste antwoorden van Mantoua. Blijft de bloemetjesjurk nog even? Heel even maar? Met die al tevreden net-niet-straaljagerpiloten hier kan ze namelijk niet zoveel.

    • Bo van Houwelingen & Caroline van Keeken