Auteur Pam Emmerik overleden

Schrijfster en beeldend kunstenaar Pam Emmerik is dit weekeinde plotseling overleden. Dat melden vrienden. Emmerik werd 51 jaar.

„Ze was dapper, veelzijdig, speels en serieus”, zegt kunstenaar Pieter Kusters, die haar goed kende. Met kunstenaar René Daniëls beschilderde Emmerik in 2013 de espressobar van museum Boijmans, met haar kenmerkende kleurige pictogramachtige tekeningen.

„Soms denk ik dat de werkelijkheid een verhevigde vorm van kunst is, in plaats van andersom”, schreef Emmerik in haar essaybundel Het wonder werkt. Die verzameling stukken uit De Groene en NRC Handelsblad leverde haar in 2004 een AKO-prijsnominatie op en de J. Greshoff Prijs. Emmerik werd geprezen om de lichte stijl waarin ze haar doortimmerde stukken over beeldende kunst goot. Zo kon ze soms nogal droogkomisch uit de hoek komen. Dan schreef een kunstenaar: „Een atoom dat nu in een pak sinaasappelsap zit, was in 1967 misschien wel moedermelk.” Waaraan Emmerik toevoegde: „Of in 1945 Adolf Hitler, maar dat drinkt niet zo lekker.”

Emmerik debuteerde in 1997 met de verhalenbundel Soms feest. Daarna volgde de roman Het bottenpaleis (2000). Vorig jaar verscheen Voor wie het paradijs verdragen kan, een roman waar ze al voor haar ongeluk (ze raakte in 2006 in coma na een val) aan was begonnen. In Vrij Nederland zei ze daarover: „Ik gaf niet op, dat kan ik niet, en begin 2013 ging er een deur open in mijn hoofd en kon ik weer schrijven als voorheen.”