Australische gassector staat op ontploffen

Foto AFP

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

De Australische energiesector staat op het punt van ontploffen, schrijft The Sydney Morning Herald. Figuurlijk uiteraard. Experts verwachten dat alle budgetoverschrijdingen en vertragingen bij gaswinningsprojecten op het continent zullen zorgen voor een golf aan miljardenclaims tussen producenten, ontwikkelaars en aannemers.

De krant somt een aantal projecten op. Chevron’s Gorgon-project in het westen van Australië is al meer dan 17 miljard Australische dollar over het budget van 54 miljard heen en Santos is al meer dan 1,5 miljard meer kwijt dan de 18,5 miljard die oorspronkelijk was begroot voor de gasfabriek in Queensland (18,5 miljard). Daarnaast worstelt Inpex Corporation met de verschillende contracten die de productiviteit van hun fabriek in Darwin beïnvloedt.

Onenigheid over budgetoverschrijdingen zijn niet vreemd, schrijft The Sydney Morning Herald, maar het gaat hier om vele tientallen miljarden dollars. De komende twee jaar worden zeven gasprojecten afgerond ter waarde van 193 miljard dollar. Ingewijden vrezen dat de juridische gevechten die er aan zitten te komen vanwege de hoge bedragen jaren zullen duren.

Japanse vliegvelden willen groeien

Lokale vliegvelden in Japan maken zich klaar voor een grote toestroom van buitenlandse reizigers, kopt Asia Nikkei Review. Kleine knooppunten zoals die van Fukuoka en Okinawa hebben grote plannen om uit te breiden en te renoveren. Vorig jaar bezocht een recordaantal van 13,4 miljoen buitenlanders Japan. Deze reizigers wijken steeds vaker uit naar bestemmingen buiten de grote steden.

De kleine vliegvelden volgen het voorbeeld van het nieuwe vliegveld van Sapporo, New Chitose Airport. Dat zag de afgelopen twee jaar het aantal reizigers met 50 procent stijgen naar meer dan 1,5 miljoen. Daarom wil het meer landingsbanen aanleggen; vooral voor internationale vluchten. Dit plan om in 2016 te beginnen met de renovatie en uitbreiding van New Chitose Airport gaat meer dan 100 miljard yen kosten. Fukuoka Airport (Fukuoka), Naha Airport (Naha), Chubu Airport (Tokoname) en Kansai Airport (Nagoya) willen hetzelfde doen. Zij zijn onder andere onderzoeken gestart naar de milieugevolgen van uitbreidingen en het toelaten van internationale vluchten.

Samsung en LG leidend op ESS-markt

Samsung en LG krijgen de hoogste cijfers in een wereldwijd onderzoek naar de beste batterijen, schrijft Yonhap. Hiermee laten ze concurrenten als Toshiba en Sony ver achter zich. Volgens marktonderzoeksbureau Navigant Research zijn deze twee Zuid-Koreaanse bedrijven leidend in opslagmogelijkheden, strategie en ontwikkeling van batterijtechnologie.

Zowel Samsung als LG richten zich momenteel op de ontwikkeling van grote batterijen, zogeheten Grid Energy Storage Systems (ESS), die in huis gebruikt kunnen worden om elektriciteit efficiënter te distribueren. De twee bedrijven hadden vorig jaar al een fiks marktaandeel in handen. Met hun ESS-batterijen beheerste Samsung in 2014 23,6 procent van de markt en LG zo’n 20 procent.

    • Hans Klis