Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Drugs

Amsterdamse ‘coke-dealer’ nu ook verdacht van moord

De 42-jarige man die in Amsterdam witte heroïne zou hebben verkocht als cocaïne, wordt nu ook verdacht van moord op drie Britse toeristen. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) laten weten. De man staat donderdag voor het eerst voor de rechtbank tijdens een niet-inhoudelijke zitting.

Toeristen worden op het Thorbeckeplein met een matrixbord gewaarschuwd voor de verkoop van witte heroine. Het gebruik van witte heroine is levensgevaarlijk als mensen denken dat het cocaïne is omdat ze dan al snel te grote doseringen nemen.
Toeristen worden op het Thorbeckeplein met een matrixbord gewaarschuwd voor de verkoop van witte heroine. Het gebruik van witte heroine is levensgevaarlijk als mensen denken dat het cocaïne is omdat ze dan al snel te grote doseringen nemen. ANP / Robin van Lonkhuijsen

De 42-jarige man die in Amsterdam witte heroïne zou hebben verkocht als cocaïne, wordt nu ook verdacht van moord op drie Britse toeristen. Dat bevestigt het OM na berichtgeving van AT5.

De man staat donderdag voor het eerst voor de rechtbank tijdens een pro-formazitting.

Naast moord of doodslag op de drie Britse toeristen, houdt het OM hem ook verantwoordelijk voor poging tot moord of doodslag op twaalf anderen. Verder staat hij terecht voor handel in verdovende middelen en handel in schadelijke stoffen, zei een woordvoerder.

De straatdealer zit sinds begin mei weer vast en houdt vol dat hij dacht dat hij cocaïne verhandelde in plaats van witte heroïne. De verdachte meldde zich begin april bij de politie nadat hij zichzelf had herkend op videobeelden die werden vertoond op televisie. Bewakingscamera’s hadden vastgelegd hoe de man in februari witte heroïne verkocht aan Deense toeristen, die na het snuiven daarvan onwel raakten.

De rechtbank liet hem aanvankelijk vrij omdat ze geen reden zag hem langer vast te houden. Het OM ging vervolgens in beroep tegen de voorlopige vrijlating en het gerechtshof stelde justitie in het gelijk.

De Amsterdamse politie tastte maandenlang in het duister over de verkoop van witte heroïne. Drie Britse toeristen kwamen om door het gebruik ervan. Op openbare plekken waar veel toeristen komen werden grote borden geplaatst met waarschuwingsteksten. Uiteindelijk meldde een man zich bij de politie, nadat hij zichzelf herkend had op beelden. De Britse overheid paste het reisadvies voor Nederland aan.