Amazon-baas Bezos is weer op oorlogspad

Foto AFP

Wat gebeurde er in de VS terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

De vorige keer dat Amazon-baas Jeff Bezos en Quidsi topman Marc Lore het met elkaar aan de stok kregen, leverde dat volgens Re/code ‘vuurwerk’ op. Bezos wilde Quidsi - en dan vooral dochterbedrijf Diapers.com - opkopen maar voordat hij dat kon, “verpletterde hij de luiersite” zoals All Things D het beschrijft. Amazon kocht Quidsi voor een afgeprijsde 500 miljoen dollar na een intense prijzenslag.

Volgens Re/code zijn Bezos en Lore opnieuw verwikkeld in een zakelijk gevecht. Dit keer over Jet, de nieuwe shoppingdienst van laatstgenoemde topman. De exclusieve leden van Jet krijgen forse kortingen op producten. Daar betalen gebruikers, na een gratis abonnement van negentig dagen, een kleine 50 dollar per jaar voor volgens dit profiel in Bloomberg. Deze dienst van Lore heeft veel weg van Amazons Prime. Het enige verschil: Jet is op sommige vlakken veel goedkoper dan Amazon.

En dat pikt Bezos niet, constateert Re/code. De techsite ontdekte dat Amazon aan het experimenteren is geslagen met prijzen van onder andere computerspelletjes, schoenen en televisies. Re/code voorspelt daarom een nieuwe prijzenoorlog tussen Bezos en Lore. Wie trekt er dit keer aan het kortste einde?

Vervolgfilms doen het slecht

Is de glans van de sequel af, vraagt The Wall Street Journal zich af. Dit weekend maakten Terminator: Genisys (44 miljoen) en Magic Mike XXL (27,1 miljoen) hun teleurstellende debuut in de Amerikaanse bioscopen. Ondanks Onafhankelijkheidsdag, doorgaans een lucratieve dag voor filmhuizen. Ook Ted 2 werd een week eerder slecht bezocht.

Magic Mike XXL:

Volgens Rob Moore, een van de bestuursleden van Paramount Pictures, zijn Amerikanen vervolgfilms niet per se zat, maar zijn de verwachtingen steeds hoger bij het publiek. Moore:

“The U.S. audience has definitely been taking a ‘you-have-to-impress-me’ attitude on sequels,”

Aan de bezoekcijfers te zien speelt onder andere Jurassic World beter in op de verwachtingen dan Terminator (waarvan sommige critici vinden dat kijkers het verhaal maar snel weer moeten vergeten) of Magic Mike. Dit weekend haalde het ruim 30 miljoen dollar op, wereldwijd zijn de totale inkomsten al meer dan 1,4 miljard dollar (558 miljoen in de VS).

Toch lijkt Hollywood - in tegenstelling tot sommige bioscoopbezoekers - nog geen genoeg te hebben van vervolgfilms. Terminator krijgt mogelijk nog twee sequels. Vervolgen kunnen in potentie veel kijkers trekken, soms meer dan de originele films. Maar zijn de op dit moment 140-plus geplande sequels niet een beetje te veel van het goede?

Hasta la vista Canada

Binnen de auto-industrie is Mexico een banen-oorlog aan het winnen van zijn Noord-Amerikaanse buren, schrijft The Seattle Times. Terwijl Canada steeds meer werk ziet verdwijnen naar het zuiden, produceert Mexico steeds meer voertuigen. Vorig jaar werden 1 op de 5 wagens door het meest zuidelijke land van Noord-Amerika geproduceerd. In 2020 is dat naar verwachting 1 op 4.

Naast capaciteit verplaatsen volgens de krant ook de investeringen naar het zuiden sinds het begin van de eeuw. In 2014 was het kantelpunt. Inmiddels wordt zo’n 80 tot 90 procent van de investeringen in Mexico en de zuidelijke staten van de VS door automakers gepompt.

The Seattle Times voorspelt aan de hand van experts dat de rol van Canada in de auto-industrie alleen maar zal slinken. Vooral vanwege de potentie van Mexico. Fabrikanten denken daar elk jaar de productie van auto’s met een of twee miljoen voertuigen te verhogen.

    • Hans Klis