Als je wilt kamperen, maar zelf geen camper hebt

Elke week belicht nrc.next een startup met potentie. Deze week: caravans en campers (ver)huren in de vakantie.

Als Nederlanders iets goed kunnen, is het kamperen. Dus het was wachten op startups die zich daarmee bezighouden. Een ervan is Camptoo, een deelplatform voor campers en caravans.

Hoe werkt het?

De zin ‘het is de Airbnb van...’ is inmiddels een cliché, maar voor deze startup is het echt de meest adequate omschrijving. Je verhuurt je camper of caravan aan een andere particulier. Alles wat je moet doen is foto’s maken, omschrijving plaatsen, gratis posten en wachten tot iemand ’m wil huren. Je bepaalt zelf de prijs, de huurduur en de voorwaarden. Als huurder hoef je alleen schoon beddegoed mee te nemen.

Wat is het verdienmodel?

De site ontvangt aan bemiddelingskosten 7,50 euro per dag voor een caravan en 13 euro per dag voor een camper. Ze vragen geen inschrijvingsgeld.

Bestaat dit al?

De site Goboony doet iets vergelijkbaars en ook caravandelen.nl is hetzelfde idee. En natuurlijk kun je ook gewoon op de reguliere manier campers huren. Tenten doet de startup niet, want dat is zoveel gedoe (natte tenten inleveren, stokken die kwijt zijn).

Hoeveel kost het ongeveer?

De goedkoopste caravan is 20 euro per dag in het laagseizoen. Een camper heb je voor rond de 70 euro. Er staan 85 caravans en campers op de site.

Hoe zit het met verzekeren?

Je bent volledig verzekerd als verhuurder. De huurder heeft een eigen risico (bij campers: 1.000 euro), en daarna is het verzekeringswerk. Campoo heeft een deal met een verzekeraar, die er ook voor zorgt dat de camper terug naar Nederland komt als-ie in de prak wordt gereden.

    • Charlotte van ’t Wout