Hier had je geld kunnen verdienen (of verliezen)

Foto Reuters

De eerste zes maanden van het beursjaar zitten erop. Welke aandelen aan het Damrak springen eruit? Waar had je het beste je geld in kunnen beleggen en waar niet?

Het is feest, op vrijdagmiddag 20 maart om 16:15 uur. Voor het eerst in zeven jaar klimt de AEX-index door de symbolische 500-punten grens. Dat komt door een combinatie van factoren. De economie trekt aan. De rente op spaarrekeningen staat extreem laag en de Europese Centrale Bank drukt met het opkoopprogramma het rendement op staatsobligaties. Op zoek naar rendement storten beleggers zich op aandelen.

Dat zie je terug op de wereldwijde beurzen, ook in Amsterdam.

Wat zijn na een half jaar in 2015 de stijgers en dalers?

De grootste stijgers

Galapagos


Het hoofdkantoor van biotechbedrijf Galapagos ligt op een minder idyllische plek dan je gezien de naam zou vermoeden: Industriepark Mechelen Noord in België. Galapagos werd in 1999 opgericht als joint venture tussen Crucell en Tibotec. Dat de aandelenkoers is ontploft, komt doordat het bedrijf aankondigde op korte termijn naar buiten te treden met onderzoeksresultaten van filgotinib: een reumamedicijn. Beleggers verwachten dat die positief zijn. Ook speelt mee dat Galapagos –dat al een notering in Brussel en Amsterdam heeft– in mei naar de Nasdaq ging.

Altice


De oprichter is Frans, het hoofdkantoor staat in Luxemburg en de beursnotering is in Nederland. Kabel- en telecombedrijf Altice stapelt miljardenovername op miljardenovername en is volgens de eigen site inmiddels actief in België, Frankrijk, Luxemburg, Zwitserland, Portugal, Israël en de Dominicaanse Republiek. Ook de Verenigde Staten mag worden toegevoegd: in mei nam het voor 8 miljard euro kabelmaatschappij Suddenlink over. Momenteel probeert het een overname in Frankrijk te doen en zinspeelt het op een hoofdkantoor in Nederland.

Esperite


Esperite stond tot vorige zomer nog bekend als stamcelbank Cryo-Save. Maar het heeft een nieuwe naam, nieuwe topman en nieuwe onderdelen want topman Frédéric Amar liet Cryo-Save samengaan met zijn stemcelbank Salveo en zet in op ‘voorspellende geneeskunde’. De grootste koerssprongen waren in februari toen het een klinische studie voor een middel naar hersenverlamming bekendmaakte en in april toen het Serenity presenteerde: een test voor het risico op borst- en eierstokkenkanker.

De grootste dalers

Ballast Nedam


Je kunt ook stellen dat het positief is dat bouwer Ballast Nedam überhaupt nog een beursnotering heeft. Dichter bij een faillissement kun je namelijk niet komen. Dit jaar moest het tot twee keer toe de presentatie van de jaarcijfers uitstellen en voerde het zwaar crisisoverleg met de banken. Dat zorgde voor een crisisplan waarbij concurrent Strukton instapt. En dat allemaal dankzij het horrorproject rond de verbreding van de A15 en de vervanging van de Botlekbrug bij Rotterdam waarop het al meer dan 100 miljoen moest afschrijven.

Macintosh


In de jaren vijftig was Macintosh naar eigen zeggen nog de grootste kledingmaker van Europa. Het bedrijf bouwde zich om naar retailer en was succesvol met verschillende winkelformules zoals Halfords en Belcompany. Tegenwoordig bestaat McIntosh nog uit een ‘living’-tak (Kwantum) en schoenen-tak (Dolcis, Invito, Manfield, Scapino). In maart maakte het een megaverlies van 102 miljoen euro over 2014 bekend.

SBM Offshore


SBM Offshore is een dienstverlener aan de olie- en gasindustrie en heeft flink last van de lagere olieprijs. In december kondigde SBM al een saneringsronde aan en bij de kwartaalcijfers in mei werden de 1.200 geplande ontslagen bijgesteld naar 1.500. De omzet daalde de eerste drie maanden met bijna een kwart. Op de achtergrond speelt ook de omvangrijke corruptiezaak in Brazilië waar het honderden miljoenen kwijt was aan een schikking met de autoriteiten.

Benieuwd naar het half jaar hiervoor? Lees ook: Dit zijn de winnaars en verliezers van de Amsterdamse beurs
    • Camil Driessen