Vandaag in de Tour: tegenwind op de Neeltje Jans

De tweede etappe gaat over de stormvloedkering van de Oosterschelde. Foto ANP / Bas Czerwinski

Na de korte maar spectaculaire tijdrit van gisteren neemt de Tour vandaag al weer afscheid van Utrecht. Via de Domtoren en het centrum van Rotterdam rijden de renners naar Zeeland, waar de streep op Neeltje Jans ligt. Een ideale etappe voor sprinters? Of breekt de wind het peloton in stukken?

De tweede etappe van deze Tour is een fraai reclamespotje voor Nederland. In 166 kilometer passeert het peloton onder meer de Utrechtse Domtoren, het Groene hart en de Erasmusbrug. Maar het absolute hoogtepunt volgt pas in de laatste kilometers, als de renners over de Zeeuwse eilanden en de stormvloedkering van de Oosterschelde rijden.

Halverwege die afsluitbare dijk, aangelegd na de watersnoodramp van 1953, ligt de aankomst. Op Neeltje Jans, het werkeiland dat werd gebruikt bij de bouw van de Oosterscheldekering. Het resultaat is een etappe zo vlak als een biljartlaken, die waarschijnlijk uitdraait in een strijd tussen de snelle mannen.

Hoe verging het vorige keer?

Die is er niet. Het is voor het eerst dat de Tour de France aankomt op Neeltje Jans. In 2010, toen de Ronde in Rotterdam begon, ging het peloton wel óver het werkeiland. Maar de finish lag toen in Brussel. De winnaar was toen de Italiaan Alessandro Petacchi, die in een massaspurt won van Mark Renshaw en Thor Hushovd.

Wie maken er kans?

Dat is helemaal afhankelijk van de wind. Normaliter is de tweede etappe een ideale prooi voor sprinters, zoals Mark Cavendish, André Greipel en Alexander Kristoff. Maar als de wind uit de goede richting komt (van de zijkant) en hard genoeg waait kan het peloton maar zo in stukken breken. En dat lijkt vandaag het geval: de voorspelling van het KNMI is een vrij krachtige wind vanaf zee.

Niet alleen sprinters moeten in zo’n geval oppassen dat ze het contact met de voorste groep niet verliezen. Datzelfde geldt voor klassementsrenners, want voor je het weet loop je een flinke achterstand op. Dat overkwam ook Alejandro Valverde in de waaieretappe van twee jaar geleden. Hij verloor toen bijna 10 minuten.

    • Joost Pijpker