Grieks referendum stevent af op ‘nee’ tegen reddingsplan

Het ‘nee’-kamp lijkt af te stevenen op een duidelijke overwinning bij het referendum in Griekenland. Na het tellen van meer dan 85 procent van de stemmen ligt het percentage ‘nee’-stemmen op 60 procent.

Een stembus wordt geleegd op een stemlocatie in Athene.
Een stembus wordt geleegd op een stemlocatie in Athene. Foto AFP/Louisa Gouliamaki

Het ‘nee’-kamp lijkt af te stevenen op een duidelijke overwinning bij het referendum in Griekenland. Na het tellen van meer dan 85 procent van de stemmen ligt het percentage ‘nee’-stemmen op 60 procent.

Griekenland zegt daarmee dus hoogstwaarschijnlijk ‘nee’ tegen het bezuinigingsvoorstel dat de schuldeisers neerlegden. Zojuist sprak de Griekse premier Tsipras op televisie het volk toe. Hij zei dat er tijdens het referendum een bladzijde in de Griekse geschiedenis is omgeslagen.

“We hebben laten zien dat democratie niet afgeperst kan worden.”

De eerste officiële resultaten werden rond 21.00 uur gepubliceerd. De stembussen in Griekenland sloten om 18.00 uur vanmiddag.

Lees ook ons liveblog over het Griekse referendum.

Griekse centrale bank aan ECB: verleng noodsteun

Volgens persbureau Reuters gaat de Griekse centrale bank later vandaag een verzoek indienen bij de Europese Centrale Bank (ECB) voor verlenging van het noodsteunfonds ELA. De Griekse banken hebben de noodsteun hard nodig om niet zonder geld te komen. De ECB zit volgens NRC-redacteur Mark Beunderman erg in haar maag met de nieuwe noodsteun, omdat het vrijwel bankroete Griekenland niet aan de voorwaarden voor de steun voldoet.

Nu de Grieken ‘nee’ lijken te stemmen, is het goed denkbaar dat de Griekse banken verder onder druk komen te staan. De banken zijn sinds vorige week gesloten en er gelden kapitaalrestricties. Later vanavond heeft minister Varoufakis een ontmoeting met de Griekse bankiers.

Griekse regering: binnen 24 uur een deal

De Griekse regering communiceerde al vanaf het begin van de avond dat er hard gewerkt wordt aan het voorbereiden van een deal. Een regeringswoordvoerder liet weten dat ‘alles in het werk wordt gezet’ om maandag een deal klaar te hebben. Ook regeringspartij Syriza liet bij monde van een woordvoerder weten binnen 24 uur een deal te willen sluiten.

Eerder zei minister Varoufakis van Financiën in een interview met het Amerikaanse station CNBC hetzelfde, maar trok zijn uitspraak later terug. Hij liet via Twitter weten dat zijn uitspraak verkeerd is begrepen.

Twitter avatar yanisvaroufakis Yanis Varoufakis “In 24h we COULD have an agreement”, I said. But our toxic media rushed to report that I predicted an agreement within 24h. Go figure!

Ontmoeting Merkel en Hollande in Parijs

De Duitse bondskanselier Merkel en de Franse president Hollande ontmoeten elkaar maandag in Parijs om te spreken over de uitkomst van het referendum. Dat maakte de Franse regering zojuist bekend.

Bij een ‘nee’ hebben de twee regeringsleiders een aanzienlijk dilemma om op te lossen. Frankrijk en Duitsland zijn het fundamenteel oneens over hoe er gehandeld dient te worden bij een Grieks ‘nee’ in het referendum. De Duitsers weigeren mee te werken, terwijl Hollande zo snel mogelijk een deal wil met de Grieken.

    • Sjoerd Klumpenaar