Teruglezen liveblog: Greipel sterkste in sprint na stormachtige etappe naar Zeeland

Tour gaat morgen verder in België

Na twee dagen in Nederland gaat de Tour morgen verder in België, met een rit over bijna 160 kilometer van Antwerpen naar de top van de Muur van Hoei. Die korte en steile beklimming is bekend van de Waalse Pijl. Dumoulin wil op de Muur van Hoei voor het geel gaan. Hij zal dan wel Cancellara en Martin van zich af moeten schudden.

Dit was het voor vandaag, we sluiten dit liveblog af. We kunnen opnieuw terugkijken op een prachtige Tourdag in Nederland.

In beeld: Cancellera trekt gele trui aan

Foto ANP / Vincent Jannink

Foto ANP / Vincent Jannink

Cancellara wilde pas later voor geel gaan

Fabian Cancellara pakte vandaag de gele trui, maar dat was vooraf niet zijn plan. "Ik dacht daarvoor aan de kasseienrit (dinsdag, red.), maar ik zat ineens in de voorste groep. Ik reed een goede sprint en dit is echt een succes", zei de Zwitser na de etappe tegen het ANP. Cancellara staat bekend om zijn kwaliteiten op de kasseien: hij won Parijs-Roubaix meerdere keren. Vandaar dat hij op de kasseien van dinsdag voor het geel wilde gaan na zijn goede tijdrit in Utrecht.:

"Dit is waarschijnlijk mijn laatste Tour en ik wilde niet roemloos vertrekken. Vandaar dat ik van plan was om maandag op de Muur van Hoei proberen bij te blijven en dan op de kasseien te vlammen. Maar nu maakt het me allemaal niet meer uit. Ik ben heel blij met het geel.”

Dumoulin gaat morgen voor geel

Tom Dumoulin gaat morgen in de Touretappe naar de Muur van Hoei voor de gele trui. Dat zei hij vanmiddag na de tweede etappe door Nederland tegen het ANP, "Ik zal er voor moeten vechten en het zal heel lastig worden, maar ik ga mijn best doen”, zei Dumoulin, die op Neeltje Jans werd gehuldigd als leider in het jongerenklassement. De renner van Giant-Alpecin hoopt morgen het wit te kunnen inruilen voor het geel.

Dumoulin zat in de voorste groep toen het peloton tussen Utrecht en Zeeland uiteen werd geblazen door de wind:

"De eerste 20 kilometer heb ik genoten van het Nederlandse publiek, daarna was het stressen. Je probeert te vechten voor je plekje, dat ging bij mij redelijk goed. Het was net een tijdrit, je bent alleen maar gefocust op zo snel mogelijk naar voren komen en elk gaatje te benutten.”

Dumoulin handhaafde zich zo vooraan en staat nu in het algemeen klassement zes seconden achter de nieuwe leider Fabian Cancellara.

Slechte dag voor Lotto

Lotto-Jumbo wilde vandaag de koers hard maken, zei ploegleider Nico Verhoeven voor de start. Hij wilde niet wachten tot de bergen om Quintana eraf te rijden. "Als we hem ergens kunnen lossen, dan is het wel in waaiers."

Twee jaar geleden lukte het met Quick Step om het peloton uit elkaar te rijden. Maar vandaag zijn ze zelf slachtoffer geworden in het klassement. Kelderman, Kruijswijk en Ten Dam kwamen binnen met een achterstand van ruim vijf minuten. Ten Dam gaat nu doen "waar jullie" (de pers, red.) al wekenlang op hameren. "Aanvallen in de bergen en gaan voor een etappezege."

Greipel: teamwerk was essentieel

Greipel droeg zijn zege in de tweede Touretappe zojuist in een eerste reactie op aan zijn team. "Zonder hen had ik niet in de juiste groep gezeten. Tony Gallopin en Marcel Sieberg waren heel sterk”, zei de Duitse sprinter op Neeltje Jans:

"Het was werkelijk heel zwaar toen het los ging, al op zo'n 50 kilometer voor de finish. Er waren veel stukken met zijwind en dan was er ook nog de regen. Het was hectisch. Dankzij mijn team zat ik in de voorste groep, ook toen die nog eens brak."

Voor Greipel is het zijn zevende etappeoverwinning in de Tour.

In beeld: Greipel als eerste over de finish

Foto EPA / Bas Czerwinski

Foto EPA / Bas Czerwinski

Tweede etappe direct een slagveld

Wat een etappe. Door het stormachtige weer werd het peloton uit elkaar getrokken en dat bleef zo tot aan het einde. Een groep van 25 renners bepaalde wie de etappe op Neeltje Jans ging winnen. Favorieten Contador en Froome zaten in de voorste groep, maar andere klassementsrenners als Nibali en Quintana (en Nederlandse renners als Mollema en Kelderman) zaten in de tweede groep en verliezen direct kostbare tijd.

Dumoulin nu derde in klassement

Na de etappe van vandaag is dit de nieuwe top-5 van het algemeen klassement:

1. Fabian Cancellara
2. Tony Martin - 0.03
3. Tom Dumoulin - 0.06
4. Peter Sagan - 0.33
5. Geraint Thomas - 0.35

Cancellara nieuwe geletruidrager

De Zwitser Fabian Cancellara is de nieuwe drager van de gele trui. Hij werd in de sprint knap derde, nog voor Cavendish. Peter Sagan eindigde in de etappe van vandaag als tweede. De top-5 van de etappe:

1. André Greipel
2. Peter Sagan
3. Fabian Cancellara
4. Mark Cavendish
5. Daniel Oss

Greipel de beste in de sprint op Neeltje Jans

André Greipel heeft de tweede etappe van de Tour op Neeltje Jans gewonnen! Hij troefde verrassend genoeg Mark Cavendish op de streep af.

De laatste kilometers...

Nog minder dan drie kilometer te gaan en dan finishen we op Neeltje Jans: wie wint de tweede etappe van de Tour de France?

Het gaat heel hard vooraan

Twitter avatar letourdata letourdata 10kms to go - average speed of front group is 56.5 km/hr

Nog negen kilometer

Een lekke band voor Peter Sagan zojuist, maar de Duitse teamgenoot van Contador is weer terug in de eerste groep. Kan hij zo nog een rol van betekenis spelen in een eventuele sprint? Dat we straks een nieuwe geletruidrager hebben lijkt zeker: de eerste groep blijft ruim minuut voor de tweede grote groep met Rohan Dennis rijden. Tony Martin rijdt virtueel in het geel, of proberen Cancellara of Dumoulin nog om aan te vallen? Volg de laatste negen kilometer live via de NOS-site.

'Helft toeschouwers blijft dapper staan'

Onze verslaggever in Zeeland Arjen Schreuder ging vanmiddag met de racefiets van Burgh-Haamstede naar Renesse:

Daar nog meer bezoekers, verzameld om een rotonde. Ook de rotonde zelf is bezet door toeschouwers. Ziet er gevaarlijk uit. Een Duits echtpaar is een week op de camping. Ze wonen in Mannheim en besloten de hitte van veertig graden thuis te ontvluchten. Afkoeling hebben ze vandaag volop gekregen. Het is krap twintig graden, het regent en de vrouw heeft een deken omgeslagen. Dan barst een hevig noodweer los. De helft van de toeschouwers blijft dapper staan. De andere helft zoekt een veilig heenkomen. In hijskranen. Achter bussen. Onder vrachtwagens. De eerste wagens van de reclamekaravaan dienen zich aan en maken zo veel mogelijk herrie. met veel "Make some noise people!" klinkt het vanuit een auto. "We don't care about the rain." Na een uur is het droog. Zelfs de zon schijnt fel. Terug in Burgh-Haamstede staan ineens niet honderden maar duizenden langs de kant. Nog een uur, dan komen de renners.

Sprint? Cavendish en Greipel in voorste groep

We lijken aan te koersen op een sprint. In dat opzicht ziet het er gunstig uit voor topsprinter Mark Cavendish, die in de eerste groep zit en maar met één echte concurrent hoeft af te rekenen: de Duitser André Greipel.

Toch geen noodweer bij finish

Het klaart op in Zeeland, dus het lijkt erop dat het toch droog zal zijn zometeen bij de finish op Neeltje Jans. De Duitser Tony Martin, die gisteren tweede werd bij de individuele tijdrit in Utrecht, rijdt nu virtueel in het geel. Hij rijdt namelijk in de kopgroep, terwijl geletruidrager Rohan Dennis in de tweede groep zit met één minuut achterstand.

In beeld: het peloton door de Utrechtse binnenstad

Nog 30 kilometer te gaan. De etappe begon vanmiddag in Utrecht, Bekijk onze fotoserie over hoe het peloton door de Domstad trok.

26 renners in eerste groep

De kopgroep bestaat momenteel uit deze 26 renners: Froome, Stannard, Thomas (Sky), Contador, Bennati, Rogers, Sagan (Tinkoff), Van Garderen, Oss, Quinziato, Schär, Van Avermaet, Wyss (BMC), Gallopin, Greipel, Sieberg (Lotto-Soudal), Barguil, Dumoulin (Giant), Kwiatkowski, Cavendish, Martin, Renshaw, Stybar, Uran (Etixx), Cancellara (Trek), Koren (Cannondale).

De tweede en derde groep, met onder anderen Nibali en Quintana, zijn intussen in elkaar geschoven. In deze tweede groep rijden ook de Nederlanders Kelderman en Mollema.

Nairo’s nederige wereld

Een van de favorieten voor deze Tour, de Colombiaan Nairo Quintana, rijdt inmiddels op een minuut van de koplopers. In de Tourbijlage van NRC van vorige week schreef onze sportredacteur Harry Meijer een lang profiel van Quintana. "Een Tourzege van Quintana zal het Colombiaanse wielrennen definitief verlossen van het imago van de exotische klimgeiten."

Peloton uiteen in drie grote groepen

De situatie in de koers nu: de meeste klassementsrenners rijden aan kop, op 27 seconden gevolgd door een groep met onder anderen geletruidrager Rohan Dennis. Op een minuut van de koplopers de groep met onder anderen Mollema en Quintana.

In beeld: stormachtig op Neeltje Jans

Foto ANP / Vincent Jannink

Foto ANP / Vincent Jannink

Peloton weer in tweeën

Het peloton is opnieuw gebroken door het noodweer. De tweede groep heeft een achterstand van 45 seconden op de eerste groep. In de tweede groep rijdt onder anderen Bauke Mollema, Valverde en een favoriet voor de eindzege, Nairo Quintana.

Groep-Clement ingerekend

Het peloton koerst nu door harde regen en mist. De groep koplopers, met daarin Stef Clement, is weer ingerekend. Door de weersomstandigheden is er geen sprake van één peloton, maar van verschillende groepen.

Nagenieten van doorkomst door Rotterdam

Twitter avatar RdamTopsport Rotterdam Topsport Daar waren ze dan eindelijk. Het peloton denderde in volle vaart de Coolsingel over. #TDF2015 #Grandpassage http://t.co/dTntItaw3K

Kelderman voor tweede keer onderuit

Wilco Kelderman ging zojuist voor de tweede keer onderuit. Hij heeft wat achterstand opgelopen, maar heeft steun van zijn Lotto Jumbo-ploegmaten Jos van Emden en Thomas Leezer. Hoewel vallen nooit een goed idee is, komt de val voor Kelderman op een slecht moment, twittert wielerjournalist Thijs Zonneveld:

Twitter avatar thijszonneveld Thijs Zonneveld Heel slecht moment om te vallen voor Kelderman. Over paar kilometer komen we op een open stuk met zijwind.

Bárta ingelopen, kopgroep nu van drie man

Bárta is ingelopen door Clement en de Fransman Armindo Fonseca. De kopgroep bestaat dus nu uit drie renners, die een voorsprong van zo'n vijftig seconden op het peloton hebben.

In beeld: de Tour door Rotterdam

Foto ANP / Robin Utrecht

Foto ANP / Robin Utrecht

Foto ANP / Robin Utrecht

Foto ANP / Robin Utrecht

Bárta wint tussensprint

Koploper Bárta heeft (uiteraard) de eerste tussensprint gewonnen en pakt twintig punten voor de groene trui. Stef Clement won het sprintje van de achtervolgers en houdt daar zeventien punten aan over.

'Noodweer bij de finish'

Terwijl we ons op televisie kunnen vergapen aan prachtige beelden van hoe het peloton over de Erasmusbrug rijdt, is het weer bij de finish in Zeeland volgens wielerjournalist Thijs Zonneveld gevaarlijk aan het woorden:

Twitter avatar thijszonneveld Thijs Zonneveld Noodweer en rukwinden bij de finish nu. Begint een beetje link te worden.

Peloton in Rotterdam, aanval van Tsjech Bárta

De renners rijden nu door Rotterdam. De Tsjech Jan Bárta is zojuist weggesprongen uit de kopgroep. Zometeen de eerste tussensprint van de etappe.

Straks een stukje zonder wind

Het peloton is weer bij elkaar. Straks bij Ouddorp rijden de renners even uit de wind, constateerde oud-renner Peter Winnen tijdens zijn verkenning van de etappe voor NRC. Een welkom moment van rust voor veel renners:

"Mijn gedachten gaan uit naar die arme klassementsrenners en hun knechten die hier eventjes naar adem kunnen happen. Tenzij ze zich bevinden in de tweede of de derde groep van een uiteen gereten peloton. Voor een windgevoelige bergvlo als de Colombiaan Quintana is het meteen erop of eronder. Zijn knechten zullen stevig ontbijten."

Aantal Nederlanders in tweede groep

De verwachte 'waaiers' zijn dus inderdaad gekomen. Hoewel de meeste klassementsrenners in het 'eerste' peloton zitten, zitten Nederlanders als Steven Kruijswijk, Jos van Emden en Laurens ten Dam in de tweede groep. De kopgroep houdt opvallend genoeg nog stand en heeft nog 24 seconden op het eerste peloton.

Peloton breekt door harde wind

De harde wind heeft het peloton bij het verlaten van Waddinxveen uit elkaar getrokken. Van de klassementsrenners zitten in elk geval Alberto Contador en Nairo Quintana vooraan. De voorsprong van de kopgroep loopt nu heel snel terug. Clement en co hebben nog maar een halve minuut speling nu.

Het stormt op Neeltje Jans

Een tweet van de Tourorganisatie bevestigt wat we zojuist meldden: het is stormachtig weer nu in Zeeland. Hieronder een filmpje van de finish op werkterrein Neeltje Jans.

Het weer wordt slechter en slechter

De sfeer mag goed zijn, het weer in Zeeland wordt slechter en slechter. Onze verslaggever Arjen Schreuder stuurde zojuist deze foto:

Foto NRC / Arjen Schreuder

Foto NRC / Arjen Schreuder

Ondanks de storm blijft de provincie Zeeland op Twitter optimistisch:

Twitter avatar provzeeland Provincie Zeeland We hebben een buitje op Neeltje Jans, onweer lijkt op zee te blijven en nog steeds ruimte (gratis!) om de @letour mee te maken. #tdfzeeland

Situatie koers ongewijzigd

De situatie in de koers is ongewijzigd: de kopgroep met Stef Clement houdt het goed vol en heeft een voorsprong van ruim tweeënhalve minuut. Daarmee rijdt Clement nu virtueel in het geel. Maar we hebben nog 116 kilometer te gaan. De renners rijden nu door Gouda.

'Perfect zich op de renners'

Anderen hebben er een avontuurlijk weekend van gemaakt, schrijft Schreuder;

Zo heeft Wolf Engel uit Vrouwenpolder vannacht in zijn Audi gekampeerd. Hij heeft de achterbank eruit gehaald en daar ligt nu een matras. Engel zit op de rand van de achterbumper. De achterklep staat open. ,"Zo heb ik een perfect zicht op de renners." Enkele maanden geleden al wist hij dat hij hier wilde gaan kijken, op deze rotonde, waar je de renners vanaf Renesse ziet aankomen, en ze een behoorlijk scherpe bocht naar links moeten maken. Tja, ze zullen snel weer voorbij zijn. Je zou bijna hopen op een valpartij? ,"Nee nee", zegt Henk Kruijff. "Als je voor de sensatie komt, dan kun je beter een knokfilm huren." De regen houdt aan en valt in felle vlagen op het gras. De paraplu's blijven geopend. Het wachten houdt aan.

'Gezellige drukte in Zeeland'

Het peloton is onderweg naar Zeeland. Het is gezellig druk in het Zeeuwse Burgh-Haamstede, waar onze verslaggever Arjen Schreuder is. Hij schrijft:

Hier, bij een rotonde net buiten het dorp op Schouwen-Duiveland, hebben zich honderden mensen verzameld om straks, over een paar uur, eerst de reclamekaravaan en daarna de wielrenners zien langs te flitsen. Sommigen, zoals de pensionado's Elly en Henk Kruijff uit Rotterdam, zitten pas een uur op hun klapstoeltjes in de berm. "Gezellig. Ik weet niks van wielrennen, maar dit wil je toch meemaken." Vijf jaar gedleden passeerden de Tourrenners hier ook. "Toen was het drukker", zegt Henk Kruijff. "Maar toen was het ook mooier weer." Nu zitten beiden ingepakt in een poncho, felle regenbuien trotserend.

In beeld: wachten op het peloton

Een toeschouwer wacht op de Brouwersdam in Zeeland tot het peloton vanmiddag langskomt:

Foto NRC / David van Dam

Foto NRC / David van Dam

Van Zanen: Tour fantastisch feest

Een geweldig, grandioos feest. Zo omschrijft de Utrechtse burgemeester Jan van Zanen tegenover het ANP de Tour de France die gisteren en vandaag zijn stad aandeed. Volgens Van Zanen zijn de tourbazen "zeer aangenaam verrast door de passie voor het fietsen’". De wereldwijde aandacht voor de stad, zo wordt gesteld, is goed voor Utrecht:

"We hebben laten zien wat je met zo’n evenement kunt doen, om er een feest van te maken. Utrecht staat al eeuwen op de kaart en nu hebben we de stad aan nog meer mensen kunnen laten zien ’"

Het begint harder te waaien in Rotterdam

De kopgroep met Clement heeft inmiddels een voorsprong van tweeënhalve minuut. Straks rijdt het peloton door Rotterdam, waar het al harder gaat waaien, twittert NRC-columnist Wilfried de Jong. Hij hoopt op een finale met noodweer:

Twitter avatar wilfrieddejong wilfried de jong Prachtig Utrecht! Hier in Rotterdam neemt de wind al toe. Kom Zeeland, laat het stormen. #TDF2015

Bij de finish in Zeeland zijn in ieder geval donkere wolken te zien, meldt NOS-verslaggever Ardy Stemerding:

Twitter avatar ArdyStemerding Ardy Stemerding Wat komt er zo uit deze wolken? Einde hittegolf hier aan de finish van #TDF2015 op #neeltjejans @nos http://t.co/qRZM6P0DPT

In beeld: peloton bij de Dom

Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

Ploegbaas Lotto hoopt op waaiervorming

Ploegbaas Nico Verhoeven van Lotto Jumbo NL hoopt op waaiervorming vandaag, zei hij voor de start tegen onze verslaggever Marije Willems:

"Dan hebben we meer kans om een Quintana eraf te rijden. Ik zeg niet dat we 'm eraf rijden. Zoveel mogelijk ploegen zullen moeten meedoen. Twee jaar geleden deden we het samen met Quick Step. Maar als meer ploegen meedoen dan heb je meer kans om het peloton uit elkaar te rijden. Er is noordwestenwind verwacht. Dat is perfect. Ook een westenwind zou trouwens al voor slachtoffers kunnen zorgen."

Heeft Verhoeven dealtjes met andere ploegen gesloten?

"Mwah, als je als ploeg dezelfde intenties hebt, dan kom je vanzelf bij elkaar uit."

Poels: vlak is niks voor mij

Onze verslaggever in Utrecht Marije Willems sprak voor de start met Wout Poels en mocht een kijkje nemen in de bus van zijn ploeg Sky:

Twitter avatar marijewillems Marije Willems Vlak is niks voor mij, zegt Wout Poels voor start. Blij als de bergen komen. Wordt voornamelijk knechten http://t.co/57aTvUo1Pi

Twitter avatar marijewillems Marije Willems Even met Sky-baas Sir Dave Brailsford mee de ploegbus in #TDF15 http://t.co/aPM5iqJfoj

Twitter avatar marijewillems Marije Willems Hier zit meesterknecht Wout Poels, mensen #TDF15 http://t.co/OqLrse0l1y

Clement bij eerste ontsnappers

Er is met de witte vlag gezwaaid, dus we zijn echt begonnen nu. Vier renners zijn direct ontsnapt, onder wie de Nederlandse renner Stef Clement van IAM Cycling. Hij wordt vergezeld door Tsjech Jan Bárta en de Franse renners Armindo Fonseca en Perrig Quémeneur.

De Australiër Rohan Dennis rijdt na zijn overwinning in de tijdrit van gisteren in het geel en zijn ploeg BMCzal de eerste plaats in het algemeen klassement zeker zal willen verdedigen. Het is dus de vraag of ontsnapte renners vandaag vooruit kunnen blijven.

Degenkolb: vandaag geen topfavoriet

Vlak voor de start sprak onze verslaggever Marije Willems met de Duitse renner John Degenkolb. Hij ziet zichzelf niet als een grote kanshebber vandaag:

"Vandaag ben ik geen topfavoriet. Bij een massasprint zijn dat Cavendish en Greipel. We kennen het parcours goed, dat geeft een goed gevoel. Misschien komt er nog regen of storm, we zullen zien."

En weg was Degenkolb. Op naar de start.

De renners zijn vertrokken

Het peloton is zojuist vertrokken voor een rondje door Utrecht. De wedstrijd is nu nog 'geneutraliseerd', vanaf ongeveer 13.50 uur begint de wedstrijd echt en gaan we los. Krijgen we vroege ontsnappingen? We blijven het op de voet volgen.

In beeld: peloton trekt door Utrecht

Foto ANP / Bas Czerwinski

Foto ANP / Bas Czerwinski

Peloton rijdt al rondjes door Utrecht

De etappe begint om 13.50 uur pas echt, maar het Tourpeloton rijdt nu alvast wat rondjes door Utrecht. Kijken kan al via de livestream van de NOS.

KNMI: noodweer komt tourkaravaan tegemoet

De tourkaravaan en het verwachte slechte weer met regen, onweer en harde windstoten zullen elkaar in de loop van vanmiddag tegenkomen. Dat laat het KNMI weten. Vanuit het zuidwesten trekken onweersbuien naar het noordoosten en ook op andere plaatsen kunnen ze plotseling ontstaan.

"Op dit type weer is het heel lastig vooruitblikken. Een speldenprik op de weerkaart kan snel uitgroeien tot een bloemkool", aldus een woordvoerder tegen persbureau ANP.

Het KNMI heeft voor vanmiddag en vanavond eerder al 'code geel' voor gevaarlijk weer ingesteld. De hitte houdt nog even aan en daarnaast waarschuwt het weerinstituut voor onweersbuien met lokaal kans op zware windstoten tot 100 kilometer per uur. "De onweersbuien intensiveren naarmate ze verder naar het noordoosten komen."

'Gemakkelijk wordt het vandaag niet'

Nog even een stukje uit het verhaal van oud-wielrenner Peter Winnen, die de etappe van vandaag verkende. Gemakkelijk wordt het vandaag niet, denkt Winnen. Ook omdat niet alleen de sprinters oorlogszuchtig zullen zijn, maar de andere renners eveneens:

”De winnaar van de proloog van Utrecht wil zijn gele trui consolideren, de sprinter aast op een zege in een massasprint, de klassementsrenner wil geen seconde verliezen, de naamloze probeert de dag naar zijn hand te zetten in een monsterontsnapping. Het peloton is een web van belangen en belangetjes.”

De Kort: sfeer in Utrecht zo goed

Onze Marije Willems sprak in Utrecht zojuist ook met Koen de Kort, ploeggenoot van Dumoulin bij Giant-Alpecin:

"Gisteren was heel jammer met Dumoulin, maar we gaan verder. Niemand heeft eronder geleden, behalve Tom misschien. Hij was erg teleurgesteld, maar daar is hij sportman voor. Er was een goede sfeer aan tafel gisteravond, dus het was voor Tom makkelijker om er overheen te stappen. De sfeer hier in Utrecht is zo goed, het zou mooi zijn als we hier 21 etappes hadden mogen fietsen. We moeten vandaag rekening houden met stormachtig weer. Het is voor mij een speciale rit, want we komen langs mijn geboorteplaats Gouda."

Dumoulin: gisteren was ff kut

Het was gisteren niet de dag van Tom Dumoulin. De Limburger had zijn pijlen gericht op de individuele tijdrit en reed sterk, maar werd vierde. Onze verslaggever Marije Willems sprak Dumoulin zojuist voor de start:

"Gisteren was effe kut, maar ik heb goed geslapen, dat was allemaal geen probleem. Ik had er heel graag mijn dag van willen maken. Ik ben niet teleurgesteld in mezelf, want ik heb een hele goede tijdrit gereden en ben goed met de druk omgegaan. Ik heb het publiek niks uit te leggen. Vandaag moet ik vooral geen tijd verliezen. Ik wil niet per se die acht seconden goedmaken, maar ga daar natuurlijk wel voor als daar kansen voor zijn. Mijn beste kansen zijn morgen en overmorgen, vanavond ga ik werken aan een plan voor de rit van morgen."

Twitter avatar marijewillems Marije Willems Gister was "ff kut" zegt Dumoulin, maar goed geslapen en nu verder #TDF15 http://t.co/h1xP6xiRpN

In beeld: Tour vanaf de Dom

Foto ANP / Erik van 't Woud

Foto ANP / Erik van 't Woud

Verken de etappe met Peter Winnen

Oud-wielrenner Peter Winnen verkende de etappe van vandaag. Hij schreef daarover vorige week in NRC:

”Ik sla linksaf, de Haringvlietdam op. Het licht verandert op slag van kwaliteit. Zonlicht kaatst van het water terug tegen de wolkenpartijen. Die kaatsen het op hun beurt terug naar beneden. Is dit het unieke Hollandse licht waarover al zo veel is geschreven?”

Het wordt drukker in Utrecht en Rotterdam

Persbureau ANP meldt dat het al aardig druk begint te worden langs de route die het tourpeloton zal rijden. In Utrecht hebben zich honderden mensen verzameld bij de Dom, waar de wielrenners onderdoor zullen rijden voordat de tweede etappe daadwerkelijk van start gaat. In Rotterdam verzamelen zich ook de eerste wielerfans bij de omgeving van de Erasmusbrug. Op de Coolsingel zijn twee grote schermen neergezet waarop toeschouwers de wielrenners kunnen zien aankomen.

Het is met 27 graden momenteel behoorlijk warm in Utrecht. EHBO’ers van het Rode Kruis zijn ook paraat; ongeveer veertig EHBO’ers worden vandaag ingezet in de stad om mensen te helpen. Het Rode Kruis heeft acht hulpposten ingericht. Gisteren meldden zich bij de hulpposten 215 mensen met klachten. Meestal hadden die met de hitte te maken.

Kusje voor onderweg

Aan zijn vriendin zal het niet liggen. Wat kan de man die zo'n goede Giro reed de komende weken in de Tour?

Twitter avatar marijewillems Marije Willems Steven Kruijswijk kust zijn vriendin gedag. Straks persmomentje #TDF15 http://t.co/n0oWe2u9Ex

Toeschouwers alweer langs de kant

Net als gisteren staan ook vandaag in Utrecht ruim voor de start van de etappe al veel mensen te wachten op de renners.

Foto ANP / Jeroen Jumelet

Foto ANP / Jeroen Jumelet

Het weer: code geel

Het peloton krijgt vandaag te maken met 'code geel'. Het KNMI waarschuwde gistermiddag voor gevaarlijk weer vanmiddag en vanavond. Het zou goed kunnen dat de renners met onweersbuien te maken krijgen. Weerplaza meldde zojuist dat het in het noorden en oosten van het land al onweert:

Twitter avatar Weerplaza Weerplaza.nl Forse buien met onweer nu in het noorden en oosten. Vanuit de Flevopolder mooi te zien. http://t.co/cjxly6kH46 http://t.co/1khBQegoGg

Twitter avatar Weerplaza Weerplaza.nl De buien die nu over Nederland trekken, zorgen voor meer vocht onderin de atmosfeer. Dat kan de buien later op de dag zwaarder maken.

Ten Dam fietst met GoPro

Aan het einde van de dag kunnen we hopelijk nog zo'n mooi filmpje verwachten:

Twitter avatar marijewillems Marije Willems O.a Laurens ten Dam rijdt met een GoPro vandaag. "Totdat de batterij op is" #TDF15 http://t.co/XMGBfloqo0

Nog naar Utrecht? Pak niet de auto

Net als gisteren is Utrecht vandaag per auto lastig bereikbaar. Een groot deel van de wegen is sinds vrijdagavond 20.00 uur afgesloten voor gemotoriseerd verkeer en dit duurt tot vanavond 18.00 uur. Om sommige wijken in te kunnen rijden hebben bewoners een vignet nodig. De NS laat vandaag weer extra treinen rijden en die zijn bovendien langer dan normaal.

Politieacties in Rotterdam

Hoewel het Tourpeloton niet zal worden tegengehouden, voert de politie vandaag wel op een andere manier actie in Rotterdam. Bikers, waterpolitie en agenten met auto's en boten verzamelen zich in Rotterdam om te demonstreren voor een betere cao. Ook wordt een politiehelikopter ingezet. "In totaal zullen een paar honderd medewerkers komen demonstreren", aldus voorzitter Gerrit van de Kamp van politiebond ACP tegen persbureau ANP.

De gele fiets van Dennis

Onze verslaggever Marije Willems is achter de schermen en legt de voorbereidingen van het peloton vast. Ze fotografeerde onder meer de gele fiets van de Australiër Rohan Dennis, de 25-jarige renner van BMC die gisteren verrassend de individuele tijdrit won.

Twitter avatar marijewillems Marije Willems De gele fiets van Rohan Dennis, mensen #TDF2015 http://t.co/1OgFDS7lFt

Twitter avatar marijewillems Marije Willems Movistar brengt de fietsen in gereedheid #TDF15 http://t.co/jYhXrCPCLO

De karavaan is onderweg

Voordat de renners straks om 13.50 uur van start gaan wordt het publiek alvast vermaakt met de reclamekaravaan van de Tour. Die vertrok een klein half uurtje geleden, meldt onze verslaggever Marije Willems in Utrecht:

Veel tv-kijkers

De Tour trok gisteren niet alleen in Utrecht veel bekijks, maar deed dat ook op televisie. In de top-10 op de daglijst van gisteren staan vier programma’s over de Tour. Het best bekeken programma van de dag was de live-uitzending van de individuele tijdrit met ruim 1,5 miljoen kijkers. De nabeschouwing trok ook bijna 1,5 miljoen kijkers. Naar de voorbeschouwing keken ruim 1,1 miljoen mensen.

Nagenieten van gisteren

Laten we nog even nagenieten van de dag van gisteren. Onze fotoredactie maakte het beeldverhaal 'Utrecht, Village Départ', vol met foto's van de renners en de toeschouwers.

Ook mooi: het filmpje van cameraman Matte Mourik en NRC-redacteur Anouk Eigenraam over hoe het publiek in Utrecht op de warme dag van gisteren verkoeling zocht.

Cooling down tijdens de proloog van de Tour de France from nrc.nl on Vimeo.

Tot slot: een met een Go Pro-camera gemaakt filmpje van de proloog van gisteren.

De etappe van vandaag

De renners starten vertrekken straks om 13.50 uur vanuit Utrecht. De finish van de tweede etappe ligt op werkeiland Neeltje Jans, een attractiepark dat onderdeel is van de Oosterscheldekering. Onderweg doet het peloton Rotterdam aan. Naar verwachting is de finish rond 17.30 uur.

De vlakke rit kan een prooi voor de sprinters worden, maar de laatste 40 kilometer voeren langs de kustlijn, waar de wind mogelijk voor zogenoemde 'waaiers' kan zorgen. Wie er kansmaken op de ritzege is daarom volledig afhankelijk van hoe hard het vanmiddag waait, schrijft onze redacteur Joost Pijpker in de voorbeschouwing op de etappe van vandaag:

Normaliter is de tweede etappe een ideale prooi voor sprinters, zoals Mark Cavendish, André Greipel en Alexander Kristoff. Maar als de wind uit de goede richting komt (van de zijkant) en hard genoeg waait kan het peloton maar zo in stukken breken. En dat lijkt vandaag het geval: de voorspelling van het KNMI is een vrij krachtige wind vanaf zee.