Kabinet met 50PLUS in gesprek, maar niet vanwege belastingplan

Jan Nagel, lijsttrekker van 50Plus voor de verkiezingen van de Eerste Kamer, spreekt tijdens de algemene ledenvergadering van 50Plus in november vorig jaar. Foto ANP/Martijn Beekman

De fractieleden van 50PLUS gaat komende dinsdag praten met de top van het kabinet. De aanleiding van het gesprek is het aantreden van het nieuwe Eerste Kamerlid Martin van Rooijen, voormalig staatssecretaris van Financiën namens het CDA, een tijd geleden.

Het is nog maar de vraag of het gesprek doorgaat nu de EU dinsdag een top heeft ingepland over het het Griekse ‘nee’ bij het referendum over het plan van de internationale schuldeisers.

Gezien de timing van het gesprek zal het vermoedelijk ook over het belastingplan van het kabinet gaan, maar dat is niet het doel van het gesprek. Andere oppositiepartijen zijn niet uitgenodigd door het kabinet voor gesprekken. De twee zetels in de Eerste Kamer van 50PLUS zijn bovendien niet doorslaggevend.

Nagel: 1 miljard moet naar AOW

Eerste Kamerlid Jan Nagel zei vanavond tegen het NOS Journaal dat hij het inderdaad over de lastenverlichtingen wil hebben. Daarna plaatste hij het volgende op Twitter:

Twitter avatar jan_nagel Jan Nagel Dinsdagmorgen gesprek kabinet (Mark Rutte, Lodewijk Asscher) met 50PLUS. Uniek: 2e en 1e Kamerfracties samen: Krol, Nagel, van Rooijen
Twitter avatar jan_nagel Jan Nagel 50PLUS gaat rechtstreeks bij het kabinet voor ouderen pleiten. Zij krijgen niets van de 5 miljard lastenverklichting en leverden al veel in

Van Rooijen had gevraagd of de top van 50PLUS, Jan Nagel en Henk Krol, ook bij het gesprek aanwezig kon zijn.

Nagel zegt nu dat als het over het belastingplan gaat, hij in ruil voor eventuele steun wil zien dat 1 miljard euro van de in totaal 5 miljard euro aan lastenverlichting die het kabinet wil doorvoeren wordt gebruikt voor de verhouding van de AOW. Zo moeten ouderen ook meeprofiteren van de geplande lastenvermindering.

Alternatief voor C3

De regeringspartijen VVD en PvdA hebben sinds de Eerste Kamerverkiezingen samen nog maar 21 van de in totaal 75 zetels in de Eerste Kamer. Voor steun voor hun plannen moeten ze dus bij oppositiepartijen terecht. Zo werkte het kabinet eerder succesvol samen met de C3, de drie constructieve oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP.

Vorige week liep het echter niet goed af en klapte het overleg over de belastinghervormingen nadat D66 wegliep van de onderhandelingstafel. De meest waarschijnlijke combinatie van partijen die het kabinet wellicht tegemoet zou willen komen zijn de drie christelijke partijen CDA, SGP en ChristenUnie. 50PLUS heeft alleen genoeg zetels om de SGP te vervangen.

CDA-leider Buma heeft tot nu toe gezegd de onderhandelingen over belastinghervormingen alleen in het openbaar te willen voeren.

Lees ook in NRC Handelsblad: Fiscaal plan kabinet is mislukt.
    • Sam de Voogt