Greipel wint op Neeltje Jans na chaotische etappe

Andre Greipel van Lotto-Soudel komt als eerste over de finish na de tweede etappe van de Tour de France.
Andre Greipel van Lotto-Soudel komt als eerste over de finish na de tweede etappe van de Tour de France. Foto ANP/Bas Czerwinski

De Duitser André Greipel heeft de tweede etappe van de Tour de France gewonnen. Hij versloeg Peter Sagan en Fabian Cancellara, die wel de gele trui mag aantrekken, in de sprint. De etappe van Utrecht naar Neeltje Jans in Zeeland verliep chaotisch door het hevige weer.

Cancellara heeft zijn achterstand van gisteren op tijdritwinnaar Rohan Dennis goedgemaakt dankzij zijn verdiende bonificatieseconden.

Rond 15.00 uur brak het peloton, dat tot dan toe een groepje van vier renners voor zich uit had laten rijden, in stukken door de harde wind bij Waddinxveen. Enkele klassementsrenners, waaronder Quintana, Nibali en Valverde, misten de slag en konden het gat dat ontstond niet meer dichtrijden. De drie verloren ruim een minuut op de eerste groep, waarin onder andere Froome en Contador zich bevonden.

Dumoulin wil het geel, andere Nederlanders in achterhoede

Tom Dumoulin deed goede zaken in het klassement. Hij eindigde als achtste, staat nu derde in het algemeen klassement en mag de witte trui aantrekken als beste jongere. Hij kondigde na de race gelijk aan morgen een aanval te willen doen op het geel, als de etappe eindigt met een korte beklimming van de Muur van Hoei.

Voor de andere Nederlanders verliep de dag minder. De meesten eindigde in de achterhoede op ruime achterstand. Gesink en Mollema verloren bijna 2 minuten op de eerste groep en Kelderman, die twee keer viel, eindigde zelfs op ruim 5 minuten. “Het klassement is wel zo’n beetje weg”, zei de 24-jarige renner, die gisteren nog zo veelbelovend begon met een 9e plek in de tijdrit.

De top-5 van de etappe

1. André Greipel
2. Peter Sagan
3. Fabian Cancellara
4. Mark Cavendish
5. Daniel Oss

Na de etappe van vandaag is dit de nieuwe top-5 van het algemeen klassement:

1. Fabian Cancellara
2. Tony Martin - 0.03
3. Tom Dumoulin - 0.06
4. Peter Sagan - 0.33
5. Geraint Thomas - 0.35

Greipel: teamwerk was essentieel

Greipel droeg zijn zege in de tweede Touretappe zojuist in een eerste reactie op aan zijn team. “Zonder hen had ik niet in de juiste groep gezeten. Tony Gallopin en Marcel Sieberg waren heel sterk”, zei de Duitse sprinter op Neeltje Jans:

“Het was werkelijk heel zwaar toen het los ging, al op zo’n 50 kilometer voor de finish. Er waren veel stukken met zijwind en dan was er ook nog de regen. Het was hectisch. Dankzij mijn team zat ik in de voorste groep, ook toen die nog eens brak.”

Voor Greipel is het zijn zevende etappeoverwinning in de Tour.

Lees ons liveblog van vandaag over de tweede Nederlandse touretappe hier terug.