Clinton beschuldigt China van hacken Amerikaanse overheid

Hillary Clinton in juni op Roosevelt Island in New York, tijdens haar aankondiging mee te doen aan de komende presidentsverkiezingen.
Hillary Clinton in juni op Roosevelt Island in New York, tijdens haar aankondiging mee te doen aan de komende presidentsverkiezingen. Foto EPA / Andrew Gombert

Hillary Clinton beschuldigt China ervan grote hoeveelheden overheidsinformatie en Amerikaanse staatsgeheimen te hebben gestolen door Amerikaanse computersystemen te hacken. Dat meldt persbureau AFP.

Clinton, kandidaat voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016, zei dat gisteren tijdens een campagnebijeenkomst in New Hampshire.

Clinton:

“We moeten waakzaam zijn. China’s leger groeit snel, ze bedreigen landen waar wij verdragen mee hebben zoals de Filipijnen, omdat ze militaire installaties neerzetten op betwist grondgebied. China probeert alles zonder hartslag in Amerika te hacken.”

Grote hack

De Verenigde Staten werden in mei getroffen door een grote hack bij de overheid.

Hackers wisten met een cyberaanval de computers van een belangrijke Amerikaanse instantie binnen te dringen: het Office of Personnel Management (OPM). Het OPM verzamelt de gegevens van zo’n vier miljoen huidige en voormalige medewerkers van de federale overheid. De hack werd in mei ontdekt, maar pas twee weken later in juni naar buiten gebracht.

Hoewel de VS hebben gezegd dat China hoofdverdachte is van de grootschalige computerinbraak, heeft de regering van president Barack Obama zich niet zo fel uitgelaten als Clinton gisteren deed. Senator Susan Collins, lid van het inlichtingencomité in de Senaat, had wel gemeld dat de verdenking bij hackers in China ligt. China heeft tot nu toe ontkend dat het achter de hack zit. De Chinese ambassade in Washington noemde de verdenking “niet verantwoord en contraproductief”. Een woordvoerder zei dat China vele pogingen heeft gedaan om cyberaanvallen tegen te gaan en dat het moeilijk is zulke aanvallen te volgen als ze vanuit het buitenland komen.

    • Carlijn Vis