Chili wint Copa América van Argentinië na strafschoppen

Spelers van het Chileense team na de overwinning op Argentinië.
Spelers van het Chileense team na de overwinning op Argentinië. Foto EPA / Juan Carlos Cardenas

Chili heeft de Copa América gewonnen. Het gastland versloeg Argentinië in de finale na strafschoppen (4-1). In de reguliere speeltijd en de verlenging wisten beide voetbalploegen niet te scoren.

Milde scheidsrechter

Het was een zinderende finale, schrijft persbureau AFP, gespeeld in het Estadio Nacional Julio Martínez Prádanos. Met name Chili, luid aangemoedigd door het thuispubliek, speelde fel. Dat leidde in de eerste helft al tot enkele grove overtredingen, maar scheidsrechter Wilmar Roldán was zuinig met het uitdelen van gele en rode kaarten. Gary Medel profiteerde nog het meest van de mildheid van Roldán, toen hij Lionel Messi vol in zijn maag trapte en daar slechts geel voor kreeg.

Argentinië had toen al gewisseld, maar dat kwam niet door een schop van een Chileen op een Argentijns been. Ángel Di María raakte bij een sprintje geblesseerd aan een hamstring en moest zich laten wisselen. Zijn vervanger Ezequiel Lavezzi kreeg de grootste kans in de eerste helft, maar zijn schot ging recht op doelman Claudio Bravo af. Die had na een kwartier ook al knap redding gebracht op een kopbal van Sergio Agüero.

https://www.youtube.com/watch?v=dSrBOpBGRBE

Betere kansen voor Chili in tweede helft

In de tweede helft waren de betere kansen voor Chili. Met name Arturo Vidal en Alexis Sanchez kwam een paar keer goed vrij voor keeper Sergio Romero (ex-AZ), maar ze wisten hem niet te passeren. Met pijn en moeite bleef Argentinië overeind en kreeg het in de slotfase nog wat kansjes op een enigszins onverdiend doelpunt. Gescoord werd er echter niet en dat gebeurde ook in de verlenging niet, waardoor strafschoppen de beslissing moesten brengen.

Strafschoppen

In de strafschoppenserie zette Matias Fernandez Chili op voorsprong. Messi trok de stand gelijk. Vidal zorgde voor 2-1 voor het thuisland, waarna het mis ging bij Argentinië. Eerst miste Gonzalo Higuain voor 2-2, waarna Charles Aranguiz er 3-1 voor Chili van maakte. Ever Banega verzuimde daarna om 3-2 te maken. Sanchez schoot zijn land vervolgens naar de winst, waarna het feest op het veld en de tribunes in Santiago losbarstte.

De winst in de Copa América betekende voor Chili de eerste grote prijs aller tijden. Bondscoach Jorge Sampaoli zei:

“Ik neem mijn hoed af voor mijn spelers. Ze hebben met klasse gespeeld en zijn rustig gebleven tegen een ploeg die overduidelijk heel veel kwaliteit en heel veel goede spelers heeft.”

Bekijk hieronder de hoogtepunten van de wedstrijd:

    • Carlijn Vis