Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Geopolitiek

Burundi weigert VN-diplomaat wegens kritisch rapport

Stemmen worden geteld na afloop van de parlementsverkiezingen in Burundi op 29 juni.
Stemmen worden geteld na afloop van de parlementsverkiezingen in Burundi op 29 juni. Foto AFP/Phil Moore

Burundi heeft een VN-diplomaat die was aangesteld om de politieke problemen in het Afrikaanse land proberen op te lossen aan de grens geweigerd. De regering verwijt de VN dat het een in een onlangs gepubliceerd rapport over de parlementsverkiezingen van 29 juni een “niet realistisch beeld schetst”.

Abdoulaye Bathily, pas twee weken geleden aangesteld, is door de Burundese regering weggestuurd omdat zij het niet eens is met de conclusies van het rapport. Bathily zegt daarin namens de VN dat de persvrijheid in aanloop naar de verkiezingen is beperkt, dat er sprake was van willekeurige arrestaties en dat er geweldplegingen zijn geconstateerd.

Burundi heeft in een reactie laten dat deze bevindingen “de realiteit niet juist weergeven”, en dat in tegenstelling tot wat Bathily schrijft over “niet vrije en niet geloofwaardige” verkiezingen deze wel correct zijn verlopen.

Eerder diplomaat weg vanwege gebrek aan steun

Eerder stapte begin juni de Algerijnse diplomaat Said Djinnit, ook onderhandelaar van de VN in het gewelddadige conflict, op nadat de oppositie van het land het vertrouwen in hem had opgezegd. Volgens hen was Djinnit op de hand van de huidige regering.

De parlementsverkiezingen van afgelopen maandag werden geboycot door de oppositie, die vindt dat de huidige regering onder leiding van zittend president Pierre Nkurunziza onrechtmatig aan de macht is. De aanstaande presidentsverkiezingen van 15 juli worden ook door de 15 verschillende oppositiepartijen geboycot.

Waarnemers teruggetrokken

In aanloop naar de parlementsverkiezingen trokken de EU en de Afrikaanse Unie hun waarnemers terug. Ze vreesden voor de veiligheid van hun medewerkers, maar ook dat er geen ‘vrije en eerlijke’ verkiezingen konden plaatsvinden.

Sinds de huidige president Nkurunziza in april bekendmaakte zich voor een derde termijn verkiesbaar te stellen, is het onrustig in het land. Een derde termijn is in strijd met de grondwet, maar Nkurunziza telt zijn eerste termijn niet mee, omdat hij toen door het parlement is gekozen en niet door de bevolking.

Lees ook in NRC Handelsblad: VN staan machteloos in verdeeld Burundi.