Blatter: WK in Qatar komt door Frankrijk en Duitsland

Sepp Blatter loopt weg na zijn speech op het FIFA-congres in Zürich. De Zwitser en zijn enige overgebleven uitdager prins Ali Bin Al-Hussein uit Jordanië strijden op het congres om het leiderschap van de wereldvoetbalbond. Foto ANP / Koen van Weel

Frankrijk en Duitsland hebben volgens FIFA-voorzitter Sepp Blatter politieke druk uitgeoefend om ervoor te zorgen dat het WK van 2022 in Qatar wordt gehouden. Dat zegt Blatter in een interview met de Duitse krant Welt am Sonntag (de zondagseditie van Die Welt).

Kiezers beïnvloed

Oud-president van Frankrijk Nicolas Sarkozy en de voormalig Duitse Bondspresident Christian Wulff zouden in de aanloop naar de toewijzing aan Qatar, gastland voor de wereldbeker in 2022, hun kiezers hebben beïnvloed.

In de krant zegt Blatter:

“Sarkozy en Wulff hebben invloed uitgeoefend op de Franse en Duitse stemgerechtigden. Daarom hebben we nu een WK in Qatar.”

De Duitse voetbalbond zou van Wulff hebben moeten stemmen voor Qatar vanwege economische belangen. Duitse bedrijven deden al zaken met de Golfstaat voordat het WK werd toegewezen. Een wereldkampioenschap zou dus ook voor Duitsland financieel voordelig uitpakken.

Onderzoek naar omkoping

Blatters organisatie ligt zwaar onder vuur vanwege omkoping tot in de hoogste regionen van de FIFA. Veertien officials van de wereldbond zijn door justitie in de Verenigde Staten beschuldigd van corruptie en fraude. De Zwitserse justitie onderzoekt 53 bankrelaties van de FIFA die mogelijk wijzen op witwaspraktijken.

De Zwitserse justitie viel op 27 mei het hoofdkantoor van de FIFA in Zürich binnen. Op dezelfde dag arresteerde de Amerikaanse FBI een aantal hooggeplaatste medewerkers in verband met een omkoopschandaal. Zwitserland onderzoekt mogelijk corruptie bij de toewijzing van de WK’s van 2018 en 2022 aan respectievelijk Rusland en Qatar.

Blatter blijft bij hoog en laag volhouden dat hij er niets mee te maken heeft:

“Ik handel naar de opdrachtgever. Als de meerheid van het comité wil dat er een WK komt in Qatar, dan heb ik dat te accepteren.”

    • Carlijn Vis