Alle zomeravondgesprekken van 2015

Jeroen van der Veer (links) en Jesse Klaver (rechts) Foto: Lars van den Brink

De zomer doorbreekt routines. Daarom elke zaterdag in NRC een interview over het leven met twee aan elkaar gewaagde gasten die elkaar niet kennen. Een avond lang tafelen zij met twee journalisten, overnachten in een hotel en nemen de volgende ochtend na het ontbijt afscheid. Hieronder hebben we alle afleveringen van 2015 verzameld. De laatste was deze week:

29 augustus: Jeroen van der Veer en Jesse Klaver

Jeroen van der Veer had als CEO bij Shell geen tijd om zijn geld te tellen. “Waarom heb jij je macht toen niet beter gebruikt?”, vraagt GroenLinks-leider Jesse Klaver. Ze joggen, ze praten over klimaat en energie. En over geld. “Plak jij ook zelf je band, Jesse?”
Lees hier het hele zomeravondgesprek: Gewoon wat harder je best doen

22 augustus: Emilie Gordenker en Edith Schippers

De een holt van conflict naar conflict, de ander krijgt soms het verwijt onzichtbaar te zijn. Toch herkennen Emilie Gordenker, directeur van het Mauritshuis, en minister Edith Schippers (Volksgezondheid) veel in elkaar. “Ik ben hier toevallig en ik heb een missie”.
Lees hier het hele zomeravondgesprek: Voor perfectionisme heb ik geen tijd meer

15 augustus: Joost Eerdmans en Martine Delfos

Politicus Joost Eerdmans en psychologe Martine Delfos komen uit verschillende werelden. Delfos: “Ik zeg altijd wat ik denk. Ik kan nooit door de mand vallen.” Eerdmans: “Nee, politiek is niets voor jou.”
Lees hier het hele zomeravondgesprek: Het volk zegt niet altijd wat het denkt

8 augustus: Halina Reijn en Ionica Smeets

Actrice Halina Reijn : “Ik benader publiciteit steeds vijandiger. Ik ben geen circusbeer, weet je?” Hoogleraar wetenschapscommunicatie en wiskundige Ionica Smeets: “Waarom zeg jij eigenlijk nog ‘ja’ tegen dit soort interviews?”
Lees hier het hele zomeravondgesprek: Die vrouwenemancipatie is mislukt

1 augustus: Max van Weezel en Alexander Klöpping

Journalist Max van Weezel tegen Alexander Klöpping, oprichter van krantensite Blendle: “Ben je nou bezig met de macht die je langzamerhand hebt met Blendle?” “Macht?”
Lees hier het hele zomeravondgesprek: Ik ben niet zo snel onder de indruk

25 juli: Nourdin el Ouali en Beatrice de Graaf

Politicus Nourdin el Ouali en hoogleraar Beatrice de Graaf zijn allebei gelovig: hij moslim, zij christen. Zij: “Geven jullie ook gelijke rechten aan vrouwen? Homo’s? Joden?” Hij: “Absoluut. Maar religieus zie ik homoseksualiteit als zonde.”
Lees hier het hele zomeravondgesprek: Die rechtsstaat van ons is een godsgeschenk.

18 juli: Faiza Oulahsen en Rijkman Groenink

Faiza Oulahsen, activiste van Greenpeace, heeft niets gemeen met oud-bankier Rijkman Groenink, behalve dat ook zij vaak arrogant gevonden wordt. En o ja, beiden zijn begaan met de wereld. Zij: “Waarom stop je je geld niet volledig in duurzaam?” Hij: “Het heeft geen zin als ik mijn geld weggooi.”
Lees hier het hele zomeravondgesprek: ‘Ik ben altijd heel erg op zoek naar macht’.

11 juli: Paul de Leeuw en Nausicaa Marbe

Tv-maker en komiek Paul de Leeuw en columniste Nausicaa Marbe staan allebei bekend om hun grote bek. Hij: “Volgens mij heb je me één keer überploert genoemd.” Zij: “In principe verander ik nooit van mening, maar dat zou ik nu niet meer zeggen.”
Lees hier het hele zomeravondgesprek: Ik word gek van die mensen met een mening.

4 juli: Daan Heerma van Voss en Johan Derksen

Schrijver Daan Heerma van Voss had als kind een stille bewondering voor tv-persoonlijkheid Johan Derksen. Een gesprek over succes, vaders en de stekelige relatie tussen hoge en lage cultuur. “De literatuur kijkt allang niet meer op voetbal neer, maar voetbal kijkt wel neer op de literatuur.”
Lees hier het hele zomeravondgesprek: ‘Je bent een redelijk moeilijk geval, Daan.’

27 juni: Alexander Pechtold en David Van Reybrouck

D66-leider Alexander Pechtold en schrijver David Van Reybrouck willen allebei de democratie hervormen. Maar zet hen bij elkaar aan tafel en direct overheersen de verschillen. “Nu klink je als een politicus.” “Nee, absoluut niet.”
Lees hier het hele zomeravondgesprek: Er is een soort angst voor het volk ontstaan