5 doden bij zelfmoordaanslag in Nigeriaanse kerk

Mensen verzamelen zich bij de kerk in Potiskum in het noordoosten van Nigeria nadat bij een zelfmoordaanslag tijdens de kerkdienst minstens vijf mensen zijn omgekomen.
Mensen verzamelen zich bij de kerk in Potiskum in het noordoosten van Nigeria nadat bij een zelfmoordaanslag tijdens de kerkdienst minstens vijf mensen zijn omgekomen. Foto AP/Adamu Damaturu

Bij een zelfmoordaanslag tijdens een kerkdienst in een kerk in het noordoosten van Nigeria zijn minstens vijf mensen omgekomen. De aanslag lijkt het werk van de terreurorganisatie Boko Haram.

Rond 10.00 uur lokale tijd zou volgens ooggetuigen een vrouw zichzelf hebben opgeblazen bij het begin van een kerkdienst in de stad Potiskum. Volgens persbureau Reuters is de dodenaantal gestegen naar zes. Ook zijn er een aantal gewonden gevallen.

Hogere frequentie

De frequentie waarmee de islamitische terreurgroepering Boko Haram aanslagen uitvoert is de afgelopen tijd toegenomen. Afgelopen week kwamen bij verschillende aanvallen meer dan 200 mensen om het leven. Gisteren vielen er 53 doden en van de week werden 97 biddende mensen tijdens het avondgebed neergeschoten. Boko Haram lijkt met de aanslagen gehoor te geven aan de oproep van IS om tijdens de ramadan zoveel mogelijk aanslagen te plegen.

Boko Haram zou ook ontvoerde meisjes en vrouwen dwingen mee te vechten in hun strijd. Sinds 2013 heeft Boko Haram volgens Amnesty minstens tweeduizend vrouwen en meisjes ontvoerd.

    • Sam de Voogt