‘Zonder bijen zouden de supermarkten leeg zijn’

Falco Bloemendal werd bij toeval imker. Het leverde hem de publieksprijs in de NRC Fotowedstrijd van juni op. En een kans om het belang van bijen nog eens te onderstrepen.

Foto: Falco Bloemendal

“Het belangrijkste is dat er een foto met een bij erop heeft gewonnen”, vertelt Falco Bloemendal. De vestigingsmanager van hostel Stayokay Haarlem is sinds 3,5 jaar imker. Zijn foto met een bij op een blauwe druif kreeg 544 voorkeursstemmen en wint de publieksprijs van NRC’s fotowedstrijd van juni.

“Ik hoop dat mijn overwinning weer even aandacht voor bijen genereert. Dat de foto mensen stimuleert om wat beter om zich heen te kijken en te beseffen: dit mooie kan snel verdwijnen. We hebben een paar goede jaren gehad met de bijen, maar over het algemeen gaat het slecht met de insecten in Nederland.”

Bloemendal werd per toeval imker. “In Haarlem hadden we een stukje grond naast het hostel waar we iets mee wilden doen. We besloten er bloemen te planten. Omdat we graag vlinders wilden, werkten we samen met de vlinderstichting. Toen hebben we ook contact opgenomen met de imkerbeweging. Die wilden enkel een bijenkast bij het hostel plaatsen, als er een imker in de buurt was. Toen heb ik gezegd: ik volg de opleiding wel.”

Lege supermarkten

Ondertussen is Bloemendal voorzitter van de Haarlemse imkervereniging. De vereniging is ook verhuisd naar het hostel; ze organiseren er trainingen en verenigingsavonden. Bezoekers zien er achter een ruit bij de receptie de bijen heen en weer vliegen. “Heerlijk rustgevend”, noemt Bloemendal het. “En zonder bijen zouden de supermarkten leeg zijn; een groot deel van het voedsel dat wij kopen is bestoven door bijen. Dat vergeten veel mensen.”

Bloemendal vroeg niet alleen kennissen uit de bijenwereld op zijn foto te stemmen. “Ik ben ook voorzitter van de Koninklijke Horeca Vereniging in Haarlem, dus maakte op die manier mensen in Haarlem warm. Verder stuurde ik een verzoek om op mij te stemmen naar de medewerkers van de andere Stayokayvestigingen in Nederland.”

Foto’s bekijken of zelf insturen kan via foto.nrc.nl. Het thema van de maand juli is Straatfotografie.

    • Sabeth Snijders