‘We zijn van de rankings. Wij geven elk familiebezoek een cijfer’

Aileen Out (27) en Danny Lommerse (28) hebben een koophuis is Haarlem. De eerste plek waar ze samenwoonden was een studentenkamer. „Heel romantisch, met kaarsjes en muizen.”

Aileen: „Ik mag niet koken. Na drie jaar zei Dennis: het lijkt me niet verstandig als je het nog eens probeert.”
Aileen: „Ik mag niet koken. Na drie jaar zei Dennis: het lijkt me niet verstandig als je het nog eens probeert.” Foto David Galjaard

Hij is leuk saai

Aileen: „Danny heeft nooit stress. Hij is altijd zen. Hoe erg een situatie ook uit de hand loopt, hij blijft in balans. Hij is eigenlijk ongelofelijk saai.”

Danny: „Ja.”

Aileen: „Maar heel leuk saai. Dat is niet negatief. Hij is ontzettend lief.”

Danny: „Haha, ik val wat in het niet bij Aileen. Je zou het niet zeggen, maar Aileen praat nogal veel.”

Aileen: „En als ik dat niet doe, dan weet je dat er iets aan de hand is.”

Danny: „Ik vind het juist leuk dat ze zo ondernemend is en veel praat.”

Aileen: „Ik klets overal over, maar we hebben het eigenlijk nooit over werk. Het enige wat hij na een dag werk zegt is bijvoorbeeld: ‘was druk’. En zeg ik: ‘ja, ik had ook een drukke dag’. Na tien jaar snap je elkaar ook zo goed, dan hoef je niet zoveel meer uit te leggen. We zijn meer van rankings. Wij geven elke sociale activiteit of familiebezoek een cijfer. Dat is eigenlijk wel heel raar als ik het zo vertel.”

Danny: „Dan zeg ik: hoe was het?”

Aileen: „En dan zeg ik: een zeven. Of als het fantastisch was: een tien.”

Ontzettend hoge naaldhakken

Danny: „We kennen elkaar nu tien jaar. Het was echt liefde op het eerste gezicht. Binnen een jaar zijn we gaan samenwonen.”

Aileen: „Met z’n tweeën op een studentenkamer. Heel romantisch, met kaarsjes en muizen. Danny wilde heel graag trouwen, maar dat hoefde van mij niet zo. Uiteindelijk hebben we dat toch gedaan en daar ben ik blij om. Ik had een bordeauxrode jurk aan, en Danny was in het donkerblauw. Ik had zulke hoge naaldhakken aan dat ik op het einde van het feest bijna was flauwgevallen. Mijn voeten waren zo verkrampt dat ik geen andere schoenen aankreeg, en ik was er misselijk van. Toen heeft Danny tijdens het feest in de hotelkamer mijn voeten gemasseerd. Zo lief. Ik vond het toch wel leuk om mee te maken, de trouwerij.”

Danny: „Anderhalf jaar geleden hebben we samen dit huis gekocht.”

Aileen: „We zijn superbeveiligd in dit huis, je komt er niet in.”

Danny: „Ik werk als slotenmaker bij een ijzerwarenhandel.”

Aileen: „Dus elke keer als er weer een nieuw en beter slot op de markt komt, vervangen we alles weer.”

Elke ochtend een filmpje kijken

Aileen: „Ik wil niet haasten ’s ochtends, sta dus vroeg op. En als ik het koffieapparaat hoor dan weet ik dat ik naar beneden moet.”

Danny: „Ik maak elke ochtend het ontbijt, fruitshake met vers fruit en melk. En de koffie.”

Aileen: „Dit is niet een heel stoer mannenverhaal voor Danny’s collega’s... maar we kijken elke ochtend samen beautyvlogs van blogger Mascha, die elke dag een kort filmpje maakt over haar leven.”

Danny: „Ik schaam me er niet voor, hoor.”

Aileen: „Ik keek eerst altijd naar het journaal, maar daar werd ik zo depressief van. En toen dacht ik: YouTube-filmpjes zijn veel leuker. Ik ben sinds een jaar ook begonnen met bloggen, over hoe je er leuk en representatief kan uitzien op je werk. Ik geef tips en fotografeer elke dag mijn werk-outfit voor een artikel. Ik heb steeds meer bezoekers. Het is nog te weinig om aan te verdienen, maar ik krijg wel veel producten die ik mag uittesten. Ik vind het daarnaast ook leuk om lid te zijn van beautyboxen. Ik ben dan helemaal door het dolle als zo’n doos aankomt, en Danny kijkt dan ook altijd mee. Dat is ook zo leuk aan hem: hij toont dan echt interesse.”

Twee keer per week uit eten

Aileen: „Danny kookt altijd, ik mag niet koken. Na drie jaar zei hij: het lijkt me niet verstandig als je het nog eens probeert.”

Danny: „Het eten was altijd aangebrand, en ze liet alles droogkoken. Ik vind koken leuk om te doen.”

Aileen: „Maar we laten ook iets bezorgen twee keer in de week, en we gaan minimaal een keer per week uit eten. We zijn echte dinky’s: Double income no kids. We gaan vaak sushi eten. Ze kennen me daar ook nu, en dan is het: hallo mevrouw Out. We zijn dol op pizza. En dat is ook de reden dat we de dag beginnen met een fruitshake: een poging goed te beginnen. Danny noemde mij vroeger wel eens een diva, vandaar dat onze kat ook Diva heet. Ik noem het goed voor jezelf zorgen. Ik houd nu eenmaal van luxe en kwaliteit. Ik heb dat niet meegekregen vanuit huis, we hadden nauwelijks geld en elk dubbeltje moest worden omgedraaid.”

Lekker veel en hard werken

Aileen: „We willen geen kinderen, we houden allebei van veel en hard werken. Ik vind dat je een kind echt heel graag moet willen. Mensen zeggen altijd: komt nog wel. Dat is misschien zo, maar het kan me wel irriteren dat mensen er altijd maar naar vragen.”

Danny: „Ik vind kinderen wel leuk, maar ik vind het ook lekker om uit te slapen en dat ik niet verplicht word dingen te doen.”

Aileen: „Vier keer per jaar gaan we naar cabaret samen. We kopen aan het begin van het seizoen heel veel kaarten, dan is het gelijk gepland en leef je ernaar toe. Zulke dingen regel ik allemaal. Ik regel eigenlijk alles, van de administratie tot de sociale dingen met vrienden en familie. Hij heeft het eigenlijk heel makkelijk met mij.”

Danny: „Ja. Dat is zo. En ik ga gewoon gezellig mee.”

    • Charlotte van ’t Wout