We pakken ons leven terug

De ‘nee’-stem is er ook – commentaar op de site tvxs.gr

Het ‘nee’ is de afgelopen dagen nauwelijks te horen. Ongevraagde stemadviezen voor ‘ja’ overheersen. De enigen, zo lijkt het, die nog voor verwerping van de Europese voorstellen gaan, zijn politici uit het kamp van Tsipras. Zij krijgen tegengas van grote namen, met name uit de hoek van Nea Dimokratia, zoals op 2 juli van oud-premier Kostas Karamanlis.

Toch is er ook een duidelijk ‘nee’ van niet-politici te horen. Het betreft grote namen van kunstenaars die sterk politiek geëngageerd zijn.

Zo liet op 1 juli songwriter Loukianos Kilaidonis zijn stem horen tijdens een radio-uitzending: „Het ‘ja’ dat wij zeggen is volledig ‘nee’!” Hij riep vervolgens op tot een demonstratie op het Syntagmaplein ten faveure van ‘nee’ en voegde aan zijn bekende protestlied enkele regels toe [gericht aan de Duitse bondskanselier en enkele pro-Europese zenders]:

„We zeggen NEE tegen Merkel, NEE tegen Skai, NEE tegen Mega”.

Componist Manos Mikroutsikos verwoordde zijn sterke ‘nee’ in de linkse krant Avgi [Dageraad]: „Ik zal zondag ‘nee’ stemmen om redenen van nationale onafhankelijkheid. Het is niet mogelijk dat we inmenging in onze democratie en schending van de nationale soevereiniteit door al onze zogenaamde beroemde partners verdragen.”

Ook Vassilis Papakonstantinou, Griekenlands grootste rockster en protestzanger, koos met een slide op zijn YouTube-account positie. De zanger verklaarde de intro van zijn bekende lied Nee tegen alles te veranderen: „Zondag pakken we ons leven weer terug. We zeggen hun een donderend nee tegen alles wat onze dromen aan flarden scheurt.”

Andere grote namen die tegen stemmen zijn cabaretier en acteur Lakis Lazopoulos, zanger Socratis Malamas en zangeres Afroditi Manou.