‘Voorlopig akkoord over sanctieverlichting Iran’

De Iraanse delegatie, onder leiding van minister van Buitelandse Zaken Zarif (derde links) in gesprek met vertegenwoordigers uit gastland Oostenrijk
De Iraanse delegatie, onder leiding van minister van Buitelandse Zaken Zarif (derde links) in gesprek met vertegenwoordigers uit gastland Oostenrijk Foto: EPA / Georg Hochmuth

Iran heeft een voorlopig akkoord gesloten met de zes wereldmachten over het verlichten van sancties. Dat meldt persbureau AP op basis van diplomatieke bronnen dichtbij de onderhandelingen. De sanctieverlichting is onderdeel van onderhandelingen over het afbouwen van het Iraanse kernprogramma.

Volgens ingewijden wordt ernaar gestreefd de deal dinsdag te ondertekenen. Het verminderen van de sancties tegen Iran zou het heetste hangijzer zijn geweest tijdens de onderhandelingen. Andere twistpunten waren de voorwaarden voor inspecties van internationaal atoomagentschap IAEA en de hoeveelheid nucleair onderzoek Iran mag verrichten.

Iran onderhandelt al langere tijd met de zogenaamde p5+1, dit zijn de Verenigde Staten, Duitsland, Groot-Brittannië, Frankrijk, China en Rusland. Onder meer de Verenigde Staten en diens bondgenoot Israël zijn bang dat Iran met zijn kernenergie uranium wil verrijken tot het niveau dat nodig is voor kernwapens.

De partijen kwamen op 2 april tot een basisakkoord over het aan banden leggen van het Iraanse atoomprogramma. Dit om te voorkomen dat de Iraniërs atoomwapens kunnen ontwikkelen in de toekomst. In het akkoord op hoofdlijnen staan afspraken over inspecties, de verrijkingscapaciteit van Iran en de hoeveelheid verrijkt uranium die Iran in bezit mag hebben.

    • Sjoerd Klumpenaar