Voor twee likes zou ik dit niet doen

Mohsin Amdaouech (25) is pas vier maanden op wereldreis, maar zijn Facebookpagina heeft nu al meer dan 16.000 volgers. Zeker 90 procent van hen is Marokkaans-Nederlander. Mohsin bereikt een onontdekte backpackdoelgroep.

None
Foto’s Mohsin Amdaouech

Op het eerste gezicht lijkt de 25-jarige Mohsin Amdaouech misschien de zoveelste backpacker die een reisblog bijhoudt. Zijn Facebookpagina ‘Mohsin op wereldreis’ staat vol met duizenden foto’s, tientallen filmpjes en blogposts waarin hij over zijn reisavonturen vertelt.

Zoals het filmpje over zijn klimtocht naar Cocora Valley in Colombia waar de hoogste palmbomen ter wereld staan (‘Ik loop al vijf uur, maar ik hou er eigenlijk niet zo van’). Of de post over zijn vader die al 54 landen bereisde (‘Ik wil zeggen dat jij de vetste Ba, Pa, Papa, father, padre bent van de wereld’).

Maar de soms duizenden likes die hij op zijn post krijgt, vallen op. Net als zijn snel groeiende aantal volgers, ruim 16.000, en bovenal de enthousiaste, betrokken reacties van zijn fans.

En dan te bedenken dat hij pas vier maanden geleden is vertrokken. Hoe krijgt hij dat voor elkaar?

„Ik zit kennelijk in een niche”, zegt Mohsin vanuit een hostel in Medellín in Colombia. „Laatst kreeg ik een berichtje van iemand uit de reisbranche die schreef dat ik in vier maanden tijd een achterban heb opgebouwd waar een gemiddelde reisblogger vier of vijf jaar over doet.”

Mohsin lijkt inderdaad een onontdekte backpackdoelgroep aan te boren. Het ruime merendeel van zijn volgers is, zo beschrijft hij, net als hij moslim. Jonge tweede- en derdegeneratie Marokkaanse Nederlanders die geïnteresseerd zijn in reizen en door hem het backpacken ontdekken. Mohsin: „Voor Nederlanders is backpacken niet zo bijzonder, maar in de Marokkaanse gemeenschap doet bijna niemand dat. Bovendien zijn er veel vooroordelen. Ze denken dat je als backpacker buiten slaapt, dat je dreadlocks neemt en jezelf niet meer goed verzorgt. Ik laat zien hoe het echt is.”

Zijn volgers willen ook op wereldreis

En dat doet hij met sjeu en overgave. Uren per dag spendeert Mohsin aan zijn achterban met uitgebreide verslagen die hij slim weet te timen. „Ik let goed op het tijdsverschil. Nu is het bijvoorbeeld de ramadan. Die doe ik vanuit hier ook. Het zwaarst zijn de laatste uurtjes van de dag. Dus plaats ik mijn update net in dat laatste uur voor de Nederlandse zon ondergaat. Om mijn volgers erdoorheen te helpen.”

Dat die volgers het weten te waarderen blijkt uit de aanmoedigende reacties die op iedere post volgen. Mohsin: „Het is onwaarschijnlijk mooi hoeveel respect en waardering ik krijg. Dagelijks hoor ik met hoeveel plezier het wordt gelezen. Ik krijg berichtjes van mensen die zeggen dat ze er speciaal even voor gaan zitten ’s avonds. Of dat ze ook aan het sparen zijn voor een wereldreis. Of ze vragen tips over bestemmingen. ‘Zeg jij maar wat je mooi vindt Mohsin, dan ga ik daarheen’, schrijven ze dan. Ik antwoord bijna iedereen persoonlijk.” Hoe belangrijk is die waardering? „Eerlijk? Ik zou het niet doen als ik maar twee likes zou krijgen. Ik heb hier een dagtaak aan, dus dan wil ik weten dat mensen er blij mee zijn.”

Mohsins groeiende invloed blijft niet onopgemerkt. Vorige week bijvoorbeeld stuurde een Zweeds outdoormerk hem backpackspullen op ter waarde van 700 euro. Mohsin mocht ook een backpack weggeven aan zijn Facebookvolgers. Toch is hij daar heel kieskeurig in, vertelt hij: „Ik deel niet zomaar dingen. Ik ben vooral geïnteresseerd in aanbiedingen van aan reizen gerelateerde bedrijven, al verdien ik daar nu nog geen geld mee. Goededoelenorganisaties vragen soms of ik berichten wil delen. Daar heb ik geen zin in. Dat soort dingen doe ik wel op eigen initiatief.”

En hoe nu verder?

Toen Mohsin in Peru was, ontmoette hij een meisje dat vier jaar in de gevangenis had gezeten vanwege drugssmokkel. „Haar verhaal heb ik gefilmd en gedeeld. Zeventien minuten lang. Als waarschuwing voor andere meiden. Het ging viral en werd 80.000 keer bekeken. Ze kreeg daar zo veel mooie reacties op. En geld! Daar vroegen we helemaal niet om, maar ik kreeg binnen 48 uur 9.000 euro gestort van tientallen onbekende mensen uit de Marokkaanse gemeenschap die haar financieel wilden helpen. Daardoor kon ze haar boetes en problemen oplossen. Er was zelfs iemand in Nederland die een baan voor haar had als ze terugkomt. Dat is dus óók hoe de Marokkaanse moslimgemeenschap werkt. Als een pink pijn heeft, voelt het hele lichaam dat.”

Waar hij na Colombia naartoe gaat? „Er staan nog acht maanden reizen op het programma, maar eerst even een paar weken naar mijn moeder. Ik ben de jongste van een gezin van zeven kinderen en ze vindt het verschrikkelijk dat ik alleen op reis ben. Toen ik pas met haar sprak via Skype was ze zo verdrietig, dat ik impulsief een ticket heb geboekt naar Marokko. Daar wacht ze nu op me. Maar hé, m’n backpack gaat natuurlijk mee.”

    • Christel Don