Varoufakis: Europa terroriseert Griekenland

Hoe de Europese Unie zich opstelt tegenover Griekenland valt als “terrorisme” te bestempelen. Dat vindt althans de Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis. Volgens de bewindsman gaat er bij een Grieks bankroet een biljoen euro verloren.

Yanis Varoufakis Foto EPA / OLIVIER HOSLET

Hoe de Europese Unie zich opstelt tegenover Griekenland valt als “terrorisme” te bestempelen. Dat vindt althans de Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis, die in een interview met de Spaanse krant El Mundo hard uithaalt naar Europa. Volgens de bewindsman gaat er bij een Grieks bankroet een biljoen euro verloren.

Dat bedrag is ruwweg gelijk aan het hele Spaanse bbp. Volgens Varoufakis staat er veel op het spel voor zowel Griekenland als de rest van de eurozone. Daarom is hij ervan overtuigd dat de partijen er uiteindelijk wel uitkomen. Wel was hij woedend over hoe Athene is behandeld:

“Wat ze Griekenland aandoen heeft een naam: terrorisme. Waarom dwongen ze ons de banken te sluiten? Om mensen de stuipen op het lijf te jagen. En als het om het verspreiden van terreur gaat, plachten wij dat terrorisme te noemen.”

Een oproep van Varoufakis aan het Spaanse volk die El Mundo vandaag uitzond:

Referendum

Zondag mogen de Grieken in een referendum stemmen of ze voor of tegen voortzetting van het huidige hulpprogramma van de geldschieters zijn. De volksraadpleging wordt door velen geïnterpreteerd als een stemming voor of tegen de euro, maar zowel Varoufakis als premier Alexis Tsipras verzekeren dat het daar zondag niet om draait.

Varoufakis herhaalde in het interview nog eens dat hij bij een ja-stem af zal treden als minister. In het interview met El Mundo zei hij dat een overwinning van het jakamp “niet zal leiden tot een slecht akkoord, maar tot een desastreus akkoord”. Dit zal de huidige impasse niet doorbreken.

Ook vindt de minister dat Europa ondemocratisch te werk gaat. Hij zei dat een overwinning van het jakamp een zege zou zijn van niet-democratisch gekozen technocraten.

    • Casper van der Veen