Tunesische president roept noodtoestand uit na aanslag Sousse

De Tunesische president Beji Caid Essebsi Foto: AFP Photo / Fethi Belaid

De Tunesische president Beji Caid Essebsi heeft een week na de aanslagen in de badplaats Sousse de noodtoestand uitgeroepen. Dit meldt het Tunesische staatspersbureau TAP. Bij de aanslagen kwamen naast de schutter 38 toeristen om het leven.

De noodtoestand vergroot de mogelijkheden van de regering om naar eigen inzicht besluiten te nemen om de openbare orde te handhaven. Het leger en de politie krijgen ook meer bevoegdheden. De aanslag in de badplaats werd opgeëist door terreurgroep Islamitische Staat (IS).

De dader, de 23-jarige Seifeddine Rezgui opende vorige week vrijdag met zijn kalasjnikov het vuur op badgasten in Sousse. Bij de aanslag kwamen 38 mensen om het leven, 36 andere strandgangers raakten gewond.

De president twitterde de bekendmaking kort na het bericht van het staatspersbureau. Later vandaag volgt een persconferentie.

Twitter avatar BejiCEOfficial Beji Caid Essebsi President #BCE declares state of emergency #TnPR #Tunisia http://t.co/jjE428lvdi

Na ruim een jaar weer noodtoestand

De noodtoestand is niets nieuws voor de bevolking van Tunesië. Toen in 2011 de toenmalige president Ben Ali werd verdreven, werd de noodtoestand afgekondigd die vervolgens ruim drie jaar in stand bleef. De noodtoestand kon al die tijd verlengd worden omdat er sprake was van aanhoudende bedreigingen van de openbare veiligheid. In maart vorig jaar werd de noodtoestand in Tunesië opgeheven.

    • Sjoerd Klumpenaar