Lars Boom mag niet starten

Wielrenner Lars Boom mag volgens de beweging voor geloofwaardige wielersport MPCC niet deelnemen aan de Tour. Bij de Nederlander van de Kazachstaanse ploeg Astana zouden volgens de MPCC een „abnormaal laag” cortisolgehalte zijn gemeten. Astana is net als de meeste grote ploegen lid van de MPCC, die in het reglement stelt dat renners acht dagen preventief niet mogen koersen bij een te lage cortisolwaarde, omdat die kan duiden op een verminderde gezondheid. De internationale wielerunie UCI kent een dergelijke bepaling niet. Eerder dit jaar werd de Nieuw-Zeelander George Bennett door de MPCC wegens te lage waarden uit de Ronde van Italië gehouden, naar later bleek ten onrechte omdat de meting niet correct was. Bennett’s ploeg Lotto-Jumbo stapte daarop uit de MPCC. Astana-baas Aleksandr Vinokoerov legt zich vooralsnog niet neer bij een uitsluiting van Boom. Als zijn ploeg geen vervanger mag oproepen zal Boom gewoon starten, reageerde hij vrijdagavond. (NRC)