Gedragscode voor Tussen Kunst en Kitsch na dubieuze handeltjes van taxateurs

AVROTROS gaat voor de taxateurs van Tussen Kunst en Kitsch een gedragscode opstellen. Aanleiding is een twijfelachtige taxatie van een kostbaar middeleeuws navigatie-instrument door een van de veertien handelaren die als expert aan het televisieprogramma zijn verbonden. De handelaar heeft na de opname van de taxatie bovendien geprobeerd het betreffende voorwerp ver onder de marktwaarde te verwerven.

Met zo’n twee miljoen kijkers is Tussen Kunst en Kitsch de afgelopen dertig jaar uitgegroeid tot een van de populairste programma’s van de publieke omroep. „Nooit eerder is er aanleiding geweest om te twijfelen aan de integriteit van de experts”, zegt Eric Dekker, hoofd communicatie bij AVROTROS.

De omroep stelt de gedragscode in overleg met de handelaren op. De eerste ideeën, aldus Dekker: in het half jaar tussen de taxatiedagen en de uitzending van het kunstprogramma mogen de experts geen zaken meer doen met de bezoekers. Ook dient het initiatief van de verkopers uit te gaan.

Zulke afspraken zijn minder streng dan die de BBC hanteert voor de experts van Antiques Roadshow, het voorbeeld voor Tussen Kunst en Kitsch. De Britse experts mogen helemaal geen zaken doen met bezoekers. Voor AVROTROS lijken zulke afspraken onhaalbaar, zegt Dekker: „We moeten wel reëel zijn; de spoeling van experts is hier dunner dan in Groot-Brittannië.”

Dertien van de veertien experts van het programma zeggen met een regelmaat zaken te hebben gedaan met bezoekers van het programma.

    • Arjen Ribbens