Rohan Dennis pakt het geel in Utrecht - Tom Dumoulin vierde

Het eerste geel in de Tour de France van 2015 gaat naar de Australiër Rohan Dennis. In de tijdrit door Utrecht kwam de 25-jarige renner van BMC binnen in 14 minuten en 56 seconden. Tom Dumoulin was de beste Nederlander en eindigde als vierde.

Dagwinnaar Rohan Dennis hijst zichzelf in de gele leiderstrui
Dagwinnaar Rohan Dennis hijst zichzelf in de gele leiderstrui Foto: AP Photo/Laurent Cipriani

Het eerste geel in de Tour de France van 2015 gaat naar de Australiër Rohan Dennis. In de 13,8 kilometer lange tijdrit door Utrecht kwam de 25-jarige renner van BMC binnen in 14 minuten en 56 seconden. Tom Dumoulin reed de beste Nederlandse tijd met 15’04 en moest genoegen nemen met de vierde plaats.

Dennis reed vandaag de snelste tijdrit in de geschiedenis van de Tour de France. Hij hield daardoor drievoudig wereldkampioen tijdrijden Tony Martin en tijdrittenkoning Fabian Cancellara achter zich. Na de wedstrijd sprak de Australische winnaar dan ook van een ‘perfecte’ rit.

“Het besef dat ik het geel had kwam een paar minuten voor het einde. Toen zag ik dat de grote namen niet aan mijn tijd kwamen. Het is bijna onwerkelijk en er kwamen wel wat emoties los”.

Liefst drie Nederlanders eindigden in Utrecht in de top tien van het klassement. Van Emden werd achter Dumoulin vijfde, Wilco Kelderman zette met 15’26 de negende tijd neer. De kopmannen Robert Gesink (elfde in 15’29) en Bauke Mollema (veertiende in 15’33) reden ook een sterke tijdrit.

Dumoulin kan hoop niet waarmaken

Tom Dumoulin gold als een van de grote kanshebbers voor het eerste geel van deze Tour. Toch beet ook hij zich stuk op de tijd van Rohan Dennis. Na binnenkomst gaf Dumoulin te kennen zich op waarde geklopt te voelen.

“Ik heb Dennis al een paar keer geklopt, maar vandaag was hij gewoon sterker dan ik. Dat is balen.”

Dumoulins coach Iwan Spekenbrink toonde zich desondanks tevreden tegenover NRC-verslaggever Joost Pijpker.

“Van een teleurstelling kun je niet spreken. We hadden vooraf natuurlijk gehoopt op een verrassing, maar dat is niet gelukt. Tom heeft het maximale uit zichzelf gehaald. Daar moet je vrede mee hebben.”

Morgen gaat de 24-jarige Limburger als leider van het jongerenklassement in de witte trui van start. De etappe van morgen gaat van Utrecht naar het Zeeuwse werkeiland Neeltje Jans.

Eén lange schreeuw

Voor de renners was de proloog van de Tour een bijzondere ervaring. Het gejuich van de naar schatting 350.000 toeschouwers langs het parcours was volgens Robert Gesink net één lange schreeuw. Laurens ten Dam sprak van een ‘orkaan aan geluid.’

Volgens bezoekers was de sfeer in de Domstad gezellig. Hulpdiensten hebben 178 mensen met klachten geholpen. Het Rode Kruis verwees tien mensen door naar het ziekenhuis, waarvan vijf per ambulance. Veel toeschouwers hadden last van de hitte; tijdens de tijdrit kwam de temperatuur in Utrecht ruim boven de 30 graden.

    • Sjoerd Klumpenaar