Parijs zegt per kerende post ‘nee’ tegen Assange

De smeekbede aan Frankrijk die Wikileaks-man Julian Assange in Le Monde liet afdrukken telde ruim 2.700 woorden, een hele krantenpagina. Het antwoord van François Hollande was wat beknopter. Nog voor de krant vrijdag in de kiosk lag, liet de president per kerende post weten dat hij er niets voor voelde om Assange asiel te verlenen. Na „diepgaand onderzoek” blijkt dat „Monsieur Assange niet in direct gevaar is” , meldde het Élysée. „Er loopt bovendien een Europees arrestatiebevel tegen hem.”

Assange verblijft sinds 2012 in een kamer van naar eigen zeggen „vijfenhalve vierkante meter” in de ambassade van Equador in Londen. Zweden had om zijn uitlevering gevraagd in een verkrachtingszaak. Hij vreest voor zijn leven omdat hij in 2010 via Wikileaks geheime Amerikaanse documenten naar buiten heeft gebracht.

Vorige week publiceerde Assange met de krant Libération stukken waaruit bleek dat drie Franse presidenten, onder wie Hollande, zijn afgeluisterd door de Amerikaanse inlichtingendienst. Minister Christiane Taubira van Justitie suggereerde daarop dat Parijs hem en oud-NSA’er Edward Snowden „als klokkenluiders” bescherming zou moeten bieden.

„Alleen Frankrijk is in de positie om mij de noodzakelijke bescherming te geven tegen politieke vervolging”, schreef Assange in zijn smeekbede waarin hij exact de woorden gebruikt die Fransen graag horen. Hij spreekt van de „vijfde wereldmacht” die „geëngageerd” is en „strijdt voor waarden die de mijne zijn”. Ook zijn jongste kind en diens moeder blijken Frans te zijn en de „technische structuren” van Wikileaks zijn in Frankrijk ondergebracht, schrijft hij.

Maar Hollande wil niets weten van een exception française, een Franse uitzonderingspositie. Politici van links en rechts reageerden verontwaardigd. Frankrijk heeft zich „onderworpen” aan de VS en de EU, aldus het rechts-populistische Front National.

    • Peter Vermaas