Oplaadbaar maanlicht

Philips ontwierp een lamp die zonlicht door een bladerdek moet nadoen.

De lamp Hue Go van Philips heeft de vorm van een flinke soepkom.
De lamp Hue Go van Philips heeft de vorm van een flinke soepkom.

Niets is wat het lijkt. In de supermarkt krijgt de groenteafdeling speciaal licht om de roodtinten te benadrukken. Dan zien de tomaten er extra gezond uit. En de spullen in de vriezer krijgen wat meer blauw om ‘versheid’ uit te stralen.

Ook thuis gebruiken we licht om de wereld mooier te maken dan-ie in werkelijkheid is. Twee jaar geleden kwam Philips met de Hue-lamp (spreek uit: joe) op de markt. Het is een lamp waarvan je op afstand de kleur en intensiteit kunt veranderen. De Hue-serie werd een succes bij homelovers en gadgetlovers. Echte geeks koppelen de Hue meteen aan internet zodat de lampen knipperen als er mail is of de beurskoers instort. Smart, heet dat dan.

Het begon met Hue-peertjes, daarna volgden Hue-armaturen en de jongste telg is de Hue Go (99,95 euro). Die is behalve draadloos ook draagbaar dankzij een accu die het tot drie uur volhoudt. Deze lamp, met de omvang van een flinke soepkom, leg je neer op plekken waar je snel een sfeertje wilt creëren.

De Hue Go heeft dynamische effecten: kleurverschillen die een kaars imiteren of broeierig paars-roze licht – voor in de slaapkamer, suggereert Philips.

Sfeer scheppen met licht is een wetenschap. In ieder geval die van Pieter Seuntiens, een van de kleurexperts die de verlichtingspatronen van de Hue Go ontwikkelde. „We hebben geprobeerd de link te leggen met de natuur en buitenscènes ontworpen, bijvoorbeeld een waterplas die zonlicht weerkaatst of een bladerdek waar de zon doorheen schijnt.” Testpersonen moesten aangeven of ze zich er behaaglijk door gingen voelen of er levendig van werden.

TL-licht

Smaken verschillen, ook als het om licht gaat. Seuntiens herinnert zich dat Philips tv’s voor de Aziatische markt anders afstelde, omdat mensen in die landen van andere kleuren houden. Dat zie je terug in huiskamers en restaurants: in West-Europa zijn die vaak warm wit verlicht, in Zuid-Europa en Azië zweren ze bij de tl-buis.

Maar werkt het, die sfeervolle soepkom? De Hue Go doet het goed in een donkere omgeving – denk aan een terrastafel bij louter maanlicht – anders vallen de kleurwisselingen niet erg op. Je kunt de Go als een soort zaklamp gebruiken, maar een lekker leeslampje is het niet omdat het meeste licht naar boven schijnt.

Het Hue-systeem laat zich bedienen via een app op de telefoon of het tablet en dat is niet altijd handig. Er is een Hue Tap – een draadloze afstandsbediening met vier standen – maar die kost 60 euro. Een fikse investering voor een systeem dat al prijzig is (200 euro voor een startset en 60 euro voor een los lampje). Voor de Hue Go is zo’n startset niet per se nodig. Die kun je ook zelfstandig gebruiken en bedienen met een knop aan de achterzijde.

Er zijn concurrenten van LG, Samsung, de MiLight en de Misfit Bolt. Die laatste twee zijn veel voordeliger dan de Hue-serie. Toch voelt Philips zich nog niet gedwongen de Hue-prijzen te verlagen: die zijn al twee jaar onveranderd.

    • Marc Hijink