Nog steeds geen minister van Defensie voor Afghanistan

Het parlement van Afghanistan heeft de tweede kandidaat voor de functie van minister van Defensie afgewezen. De belangrijke post is nu negen maanden onvervuld, terwijl het geweld Afghanistan blijft toenemen.

Afghaanse veiligheidstroepen bij de plek waar de zelfmoordaanslag plaatsvond in Kabul.
Afghaanse veiligheidstroepen bij de plek waar de zelfmoordaanslag plaatsvond in Kabul. Foto EPA / Hidayatullah Amid

Het parlement van Afghanistan heeft de officiële tweede kandidaat voor de functie van minister van Defensie afgewezen. Mohammed Masoom Stanekzai kreeg 84 van de 107 benodigde stemmen. In totaal werden 231 stemmen uitgebracht, meldt persbureau Reuters.

Dat het wéér niet is gelukt een minister van Defensie te benoemen, zorgt voor onvrede onder de Afghanen. De eerste kandidaat werd in januari afgewezen, een viel af voordat de stemming was begonnen.

De belangrijke post is nu negen maanden onvervuld, terwijl het geweld Afghanistan blijft toenemen sinds de meeste buitenlandse troepen eind vorig jaar vertrokken. De Talibaan zijn aan een opmars bezig en controleren nog altijd gebieden. Eind juni pleegden ze een aanslag op het parlement in Kabul, waarbij zeker vijf burgers om het leven kwamen, onder wie een kind.

Het roept de vraag op: kunnen de door de NAVO getrainde Afghaanse troepen de situatie wel aan? Nederland voerde tussen 2011 en 2013 een politietrainingsmissie uit in Kunduz en leidde 410 agenten en 139 onderofficieren op. Recentelijk bleek dat de door Nederland opgeleide agenten meevochten tegen de Talibaan. Dat was tegen de afspraak in: de Afghaanse agenten zouden alleen politietaken uitvoeren.

Toch staan de Talibaan onder druk, vooral door de opkomst van de Islamitische Staat (IS), schreef onze correspondent Joeri Boom in NRC Handelsblad (€):

“Sommigen van hun commandanten lopen over naar IS. Zij klagen over het uitblijven van enig levensteken van Talibaan-leider mullah Omar, die voor het laatst gezien werd toen hij in december 2001 vluchtte uit Kandahar, waarschijnlijk naar Pakistan.”

    • Sterre van der Hee