‘Ministeries huren regelmatig journalisten in’

Presentator Twan Huys als gast-dj tijdens de Top 2000-stemfinaledag.
Presentator Twan Huys als gast-dj tijdens de Top 2000-stemfinaledag. Foto ANP / Ferdy Damman

De overheid huurt regelmatig journalisten in als dagvoorzitter of spreker, ondanks een richtlijn uit 2004 die dit juist afraadt, zo schrijft de Volkskrant op basis van informatie verkregen met de Wet openbaarheid van bestuur (Wob).

Ministeries zouden tussen 2011 en 2014 zeker 37 journalisten hebben ingehuurd, onder wie Rob Trip (NOS), Twan Huys (NTR) en Teun van de Keuken (KRO-NCRV).

In 2004 besloot de overheid geen journalisten meer in te huren, een ‘principiële kwestie’, zei toenmalig minister Gerrit Zalm. Dit om de journalistieke onafhankelijkheid te waarborgen.

Brandpunt-presentator in opspraak

Eind april kwam voormalig Brandpunt-presentator Fons de Poel onder vuur te liggen na een uitzending over de verhoogde topsalarissen van ABN Amro, een bank waarvoor hij zelf klussen deed. De Poel kondigde een reportage aan over een hoorzitting in de Tweede Kamer over de kwestie, met ABN AMRO-bommissaris Rik baron van Slingelandt.

De Poel sprak van “die arme commissaris” die “zo hooghartig” werd toegesproken door Kamerlid Jesse Klaver (GroenLinks). Nadat Klaver in beeld kwam, zei De Poel: “Snotneus! Dit was Brandpunt, goedenavond.” Het leidde tot zijn ontslag.

    • Sterre van der Hee