Martina plaatst zich voor WK en Spelen op koningsnummer

Churandy Martina tijdens de halve finale op het WK sprint in Moskou in 2013.
Churandy Martina tijdens de halve finale op het WK sprint in Moskou in 2013. Foto: EPA / Srdjan Suki

Churandy Martina heeft zich tijdens de Diamond Leaguewedstrijden in Parijs geplaatst voor de 100 meter sprint op het WK en de Olympische Spelen van 2016. De sprinter van Curaçao liep zijn snelste seizoenstijd op het koningsnummer.

Martina was in Parijs niet de snelste, maar de van 10’12 seconden die hij neerzette was genoeg voor kwalificatie op zowel de Olympische Spelen in Rio de Janeiro als het wereldkampioenschap sprint. Hoewel hij niet best uit de startblokken kwam, maakte Martina in de slotmeters veel goed.

De limiet voor deelname aan het WK staat sinds de Spelen in Peking op 10’16 seconden. Voor de Olympische Spelen is de limiet zelfs nog 0,02 seconde scherper. Tot vandaag had Martina nog niet onder de 10’18 gelopen.

De overwinning ging in Parijs naar de Jamaicaan Asafa Powell, die de 100 meter in 9’81 seconden liep.